A Blikk szúrta ki, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleményt adott ki a TAJ-szám nélküli emberek járványügyi ellátásáról. Mint írták, a külföldről hazaérkező magyar állampolgárok a jelenleg hatályos szabályok szerint léphetnek be a magyar egészségbiztosítás rendszerébe. Ez azt jelenti, hogy biztosítási jogviszonyt kell létesíteniük vagy az egészségügyi szolgáltatásra jogosultsági feltételnek kell fennállnia, és a szünetelő TAJ-ukat újra kell érvényesíteniük – olvasható a 24.hu-n.

 Ez a főszabály azonban csak egy kiragadott idézet az Egészségügyért Felelős Államtitkárság dokumentumából, amely szerint járványügyi helyzetben az egészségügyi ellátásokra és azok finanszírozására speciális szabályok alkalmazandók, mert

az állam jól behatárolt közegészségügyi érdeke a járvány megfékezése és megelőzése.

Idézik az egészségügyről szóló törvény hatályos paragrafusát, amely kimondja, hogy az alapcsomag részeként biztosítani kell a
Magyarország területén tartózkodó személynek

a járványügyi ellátások közül többek között a járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálatot, a kötelező orvosi vizsgálatot, a járványügyi elkülönítést, a fertőző betegek szállítását, továbbá a mentést, amennyiben az adott személy azonnali ellátásra szorul.

A törvény szerint a központi költségvetésben kell biztosítani az egészségügyi válsághelyzeti ellátás költségének fedezetét. Az államtitkárság emlékeztetett rá, hogy a Magyarország területén tartózkodó személyeknek a járványügyi ellátások igénybevétele kötelező, a járványügyi intézkedéseket tűrni kötelesek.

Mivel ez  alapvető közérdek, ezért az állam egészségügyi felelősségvállalása keretében a központi költségvetésből kell megteremteni a pénzügyi fedezetet azoknak a járványügyi ellátására, akik nem rendelkeznek egészségbiztosítással.

Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ