Ha valaki munkanélküli ellátásban részesül, és úgy gondolja, hogy egy másik tagállamban nagyobb eséllyel találna munkát, kérheti, hogy a munkahelykeresést abban a másik államban folytathassa, ellátását kvázi 'exportálhassa' – írja a Profitline.

 Mi a feltétele, hogy a munkanélküli segélyt más tagállamban vehesse fel valaki?

Ennek feltétele, hogy ezt megelőzően legalább 4 héten keresztül a munkanélküli ellátást folyósító járási hivatal foglalkoztatási osztályának a rendelkezésére álljon. Mielőtt elindulna külföldre foglalkoztatási osztálytól kérnie kell a másik tagállamban történő munkakeresést engedélyező U2-es nyomtatvány kiállítását.

Az elindulástól számított 7 naptári napon belül jelentkeznie kell azon ország illetékes intézményénél, ahol munkát keres, és be kell mutatnia a nyomtatványt.

A regisztrációt követően maximum három hónapon keresztül jogosult lesz a korábban megállapított ellátásra, amelyet továbbra is az ellátást megállapító ország munkaügyi szerve fog folyósítani. Természetesen amennyiben a távozáskor az ellátás 3 hónapnál rövidebb ideig lenne folyósítható, akkor az ellátást csak a fennmaradó időre folyósítja a foglalkoztatási szerv.

Forrás: Profitline

 

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!