Sem a munka törvénykönyve, sem más egészségügyi törvények nem ismerik a karantén fogalmát. Ez egyelőre nem okozott munkajogi konflikust. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azonban azt feltételezi, hogy a mostani vírus fenyegetettség nyomán változik a munkaügyi szabályozás, és a vállalatok újragondolják majd a biztonságos munkavégzés feltételeit. Az ATV információi.

Akár eltérő válaszokat is adhatnak a cégek egy hasonló helyzetre, amikor beteg és egészséges kénytelen egy légtérben dolgozni. Kérdés, hogyha csak a fertőzés gyanúja áll fenn, jár-e betegszabadság vagy táppénz.

A cégek úgynevezett pandémiás cselekvési terve elemzi az egyes munkakörök kockázatait. Ebben szerepelnie kell az életbe lépő intézkedéseknek és a dolgozókra vonatkozó előírásoknak is.

Ezeknek készen kell lenniük a vállalatoknál, de még nem kellett élesedniük.

- Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke egyelőre nem tapasztal komoly munkajogi konfliktust a cégek és a munkavállalók között.

"Viták vannak természetesen, a védőfelszerelésekről, a meglétéről, azoknak a használatáról, de egyébként olyan típusú problémával még nem találkoztunk, ami jelentős munkaügyi konfliktus lenne." - Kordás László azt feltételezi, hogy a vírus fenyegetettség elmúltával átalakulnak majd bizonyos munkakörök. Pl. az ügyfélszolgálatok, ahol a dolgozók közvetlenül kapcsolatba kerülnek az ügyfelekkel.

Egy vállalat egyébként, a járványveszélyre tekintettel mentesítheti alkalmazottját a munkavégzés alól. Ennek időtartamára azonban csak alapbér jár. Előfordulhatnak egyedi esetek is, pl. ha valakinek fertőződik egy családtagja, vagy gyermek felügyeletéről kell gondoskodnia, egy iskolabezárás esetén.

A Munka Törvénykönyve nem rendelkezik a karanténról, semmilyen féle esetében.

- Székely Tamás, a VDSZ elnöke szerint százszázalékos táppénz jár annak, aki munkával összefüggésben kerül karanténba. Más a helyzet azonban, ha pl. családi esemény közben intézkednek vele szemben.

Abban az esetben, hogyha valaki rokonlátogatásra megy, mondjuk Angliába a gyerekeihez, és ott történik valamilyen egészségügyi intézkedés, akkor ott szintén táppénz lesz majd a vége, de ott nem százszázalékos táppénzre jogosult a munkavállaló.

- fejtette ki Székely.

A karantén kifejezés az egészségügyi törvényekben sem szerepel, mégis hivatkoznak rá a hatóságok. Jelenleg akkor is használják, ha igazoltan fertőzöttek elkülönítéséről beszélnek, és akkor is, ha csak megfigyeltekről van szó.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!