A munkáltatótól kell kérvényezni a jogosultaknak az adókedvezményt. Az örökbefogadott, vagy a már elhunyt gyermek után is érvényesíthető az szja-mentesség – írja a napi.hu.

Január elsejétől a kereső tevékenységből származó jövedelmük után nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a nőknek, akiknek négy vagy több gyermekük van. A családvédelmi akcióterv legfrissebb eleméről úgy becsülik, hogy az anyák szja-mentességével 2020-ban nagyjából 40 ezer nő élhet, együttesen 20 milliárd forint körüli összeg maradhat náluk.

Bár az szja-mentesség népszerű lehet, kevesen tudják, hogy ezt maguknak kell igényelniük, és hogy pontosan mikor élhetnek a kedvezménnyel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezért a honlapján közölt tájékoztatást a részletekről.

Elsőként azt tisztázták, hogy jogosult az a nő lehet, aki négy vagy több gyermeket nevel. Ez vonatkozhat vér szerinti vagy örökbefogadott gyerekekre, ha jogosult a gyermekek után családi pótlékra, vagy arra már nem, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt.

Ha egy gyermek után a családi pótlékra való jogosultság a gyermek halála miatt szűnt meg, akkor ezt úgy kell tekinteni, mintha a családi pótlékra való jogosultság 12 évig fennállt volna

magyarázza a NAV.

A kedvezményre jogosult édesanyának nem kell személyi jövedelemadót fizetnie a jogosultságának időszakában a törvényben meghatározott jövedelmei után. Például: munkabér, táppénz, egyéni vállalkozó kivétje, vagy átalányban megállapított jövedelme, őstermelői jövedelem, megbízásból, felhasználási szerződésből származó jövedelem. De ehhez a munkáltató, kifizető részére adóelőleg-nyilatkozatot kell leadni.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ