Újraindítja magyar nyelvű munkajogi tanácsadását eisenstadti, neusiedli és oberwarti irodáiban az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB, Österreichischen Gewerkschaftsbund) – tudta meg a kisalfold.hu.

Az ÖGB-nél 2004-ben kezdődött el az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalóknak nyújtott magyar nyelvű tanácsadás, amely 2015 elején az „IGR – Jövő a határtérségben" projekttel együtt megszűnt. Az IGR hétéves futamideje alatt, 2008 és 2015 között több mint 75 ezer alkalommal biztosítottak információkat, nyújtottak segítséget a szakemberek és csaknem százötven tájékoztató rendezvényt tartottak. Számos esetben segítették a magyar és az osztrák munkaerőpiac szempontjából fontos hatóságok határon átnyúló együttműködését.

Ausztriában jelenleg mintegy 75 ezer magyar munkavállalót alkalmaznak, ennél többen csak Németországból érkeznek az osztrákokhoz dolgozni. A növekedést tekintve viszont első helyen állunk: a magyar munkavállalók száma emelkedik a leggyorsabb ütemben, szeptemberben hatezerrel többet foglalkoztattak Ausztriában, mint egy évvel korábban. Csak Burgenlandban éves átlagban 15 ezer honfitársunk dolgozik, a nyári szezonban ez a szám meghaladja a húszezret. – A jó kereseti lehetőségek és a biztos munkahely reményével érkezők érdeklődése töretlen az ausztriai munkalehetőségek iránt, nagyon sokan próbálnak meg főként a vendéglátásban, az építőiparban vagy a mezőgazdaságban elhelyezkedni. Sajnos, bár jó szakmai tudással és dolgozni akarással vannak felvértezve, ám kevésbé tartják fontosnak, hogy megfelelő legyen a nyelvtudásuk és tájékozottak legyenek a munkaviszonyukhoz kötődő hatósági ügyintézés, a munkajog terén. Ezek a hiányosságok rendkívül kiszolgáltatottá teszik őket, s ezt a munkáltatók gyakran a végsőkig kihasználják – hangsúlyozta Dallos Bertold, az ÖGB projektvezetője.

   Tapasztalatai szerint a leggyakoribb probléma a nem megfelelő bérezés: sokan nemhogy a 13. és a 14. havi bért nem kapják meg, még a kollektív szerződések által előírt alapbért sem mindig utalják át nekik a munkaadók. Ha ehhez hozzávesszük még a pótlékokat, gyakran a nekik járó bér több mint egyharmadához nem jutnak hozzá az ingázók. Ezért törekszik az ÖGB arra, hogy megszüntesse azok kiszolgáltatottságát, akik nem beszélnek jól németül. Projektjét Ausztria (Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Szövetségi Minisztérium) és Burgenland tartomány finanszírozza. Így november 23-tól újra lesz rendszeres magyar nyelvű tanácsadás a burgenlandi irodáiban, egyelőre három helyszínen: Eisenstadtban, Oberwartban és Neusiedl am See-ben. Az osztrák szakszervezet célja, hogy a jogsegélyszolgálat révén magyar és román munkavállalóknak anyanyelvi tanácsadást nyújtson Burgenlandban.

   Az új projekt neve: „MIG – Mehrsprachige Beratungsstelle im Grenzraum", azaz többnyelvű tanácsadás a határtérségben. Ennek keretében jövő héttől hétfőnként Neusiedlben, keddenként Eisenstadtban és minden csütörtökön Oberwartban lehet munkajogi kérdésekkel fordulni magyar nyelven is beszélő jogászhoz 9 és 13 óra között. Akik igénybe vették korábban az IGR tanácsadásait, azoknak nem ismeretlenek a helyszínek. S a jogi tanácsadás mellett állandó magyar nyelvű információs iroda működik majd Eisenstadtban. Ide is bárki fordulhat az ausztriai munkavállalással kapcsolatos általános információkért, tájékoztatásért.

Forrás: kisalfold.hu