Az év első hónapjaiban több tízezren felejtik el igénybe venni az adókedvezményeket, pedig az időben leadott nyilatkozatok nemcsak magasabb fizetést, hanem lényegesen kevesebb adminisztrációt is jelentenek – hívja fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium.

Érdemes erre gondolniuk a gyermekes családoknak, az első házasoknak, illetve a bizonyos betegségekben szenvedőknek is.

Idén január 1-jétől például azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe, és azokat saját háztartásukban nevelik, a fizetésükből 15 százalékkal többet vihetnek haza.

A családi kedvezmény egy gyermek után 10 ezer forint, a kétgyerekes családoknak 40 ezer forint, a harmadik gyermektől gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent.

Az első házasoknak járó adókedvezmény havi ötezer forinttal segíti a házasságkötést követő két évben a frigyre lépőket.

Ebben az évben havi 8050 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít.

Jó tudni, hogy az időben leadott nyilatkozatok nemcsak magasabb fizetést, hanem lényegesen kevesebb adminisztrációt is jelentenek.

A fizetésből le nem vont adókedvezmény, illetve adómentesség összege majd 2021-ben a személyi jövedelemadó-bevallásban kérhető vissza. Ehhez azonban az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetet az érintetteknek kell kiegészíteni. A tárca számításai szerint több mint egymillióan jogosultak adókedvezményre.

Forrás: Blikk

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!