Kevesen tudják, de az özvegyi nyugdíjnak több fajtája is létezik, érdemes tisztában lenni, kinek, mikor és melyik jár pontosan, ahogy azt sem árt tudni, hogy nem jogosult rá mindenki, vannak kizáró tényezők szép számmal. A Pénzcentrum utánajárt, mik a legfontosabb tudnivalók, és az is kiderül, hogyan kell igényelni, a házastárs halála után még mennyi ideig lehetséges.

Az özvegyi nyugdíj olyan rendszeres pénzellátás, amely bizonyos munkában eltöltött idő után jár egy elhunyt házastársának, élettársának, feltéve ha bizonyos feltételek teljesülnek. A KSH legfrissebb adatai szerint 2018-ban Magyarországon 66 168-an részesültek özvegyi nyugdíjban, míg egy évvel korábban ennél 6 ezerrel többen, 72 371-en, ám még ez a szám is bővel elmarad a 2011-es adattól, akkor ugyanis 118 701 főnek járt ez a fajta ellátás. Az egyfőre jutó átlagos összeg 2018-ban 73 809 forint volt, 2011-ben 61 491 forint.

Kinek jár?

Jogosult az a házastárs vagy élettárs, akinek az elhunyttal közös gyermeke született és legalább egy évig éltek együtt, vagy az, akik megszakítás nélkül legalább 10 évig éltek együtt. Az elvált, különélő abban az esetben jogosult, ha tartásdíjban részesült vagy legalább részére a bíróság azt megállapította.

Több fajtája is létezik

Az első egy évben az ún. ideiglenes özvegyi nyugdíjat lehet igényelni, ami az elhunytat halála időpontjában megillető nyugdíjának a 60 százaléka, vagy ha még nem érte el a korhatárt, azt az összeget veszik alapul, ami a szolgálati ideje alapján megilletné. 

Egy év után (az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően) az özvegy rendes özvegyi nyugdíjra lesz jogosult az, aki betöltötte a rá vonatkozó öregségi nyugdíj korhatárát, vagy megváltozott munkaképességű, vagy egy árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő gyermeket nevel, esetleg két árvaellátásra jogosult gyermeket nevel. Rendes özvegyi nyugdíjra lesz jogosult az az özvegy is, akinek esetében a fenti feltételek valamelyike a házastárs/élettárs elhalálozásától számított tíz éven belül bekövetkezik.

Az elvált, különálló özvegyek rendes özvegyi nyugdíjat csak abban az esetben kaphatnak, ha előzőleg tartásdíjban részesült. Életkor alapján is feléledhet az özvegyi nyugdíj, azzal a feltétellel, hogy az elhunyt házas/élettársa a haláltól számított 10 éven belül érje el az öregségi nyugdíj korhatárát.

Nem éledhet fel az özvegyi nyugdíj abban az esetben, ha az özvegy az érvényben lévő nyugdíjkorhatár előtt megy nyugdíjba, például, ha igénybe veszi a nők kedvezményes nyugdíját.

Ezen kívül megszűnik az ellátás, amennyiben az özvegy házasságot köt ("sima", nem bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíthet), ahogy akkor is, ha két árvaellátásra jogosult gyermeket már nem nevel, vagy megszűnik megváltozott munkaképességűnek lenni.

A rendes özvegyi nyugdíj is az elhunyt nyugdíjának 60 százaléka, ám 60 helyett már csak 30 százalékos mértékű özvegyi nyugdíjat kell megállapítani attól az időponttól, amelytől az özvegy saját jogú nyugellátásban, rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban vagy átmeneti bányászjáradékban részesül

- összegezte a tudnivalókat Dr. Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru alapítója. 

Így számítják 

Akinek a házastársa öregségi nyugdíjasként hunyt el, ott a helyzet viszonylag egyszerű, ám akinek fiatalabban, abban az esetben bizonyos feltételeknek meg kell felelni. Ha betöltötte a 45. életévét, és15 évesszolgálati idővel rendelkezik, ha 35 és 45 éves kora között hunyt el, és legalább 10 évvel rendelkezik, ha 30 és 35 éves kora között hunyt el és legalább 8 éve van, ha 25 és 30 éves kora között halt meg és legalább 6 évnyi szolgálati idővel rendelkezett. 

Fontos azonban, hogy ha a szolgálati idő nem éri el a 25 évet, másképp számolják ki a nyugellátás összegét.

Szolgálati időnek számít a felsőfokú nappali tagozatos tanulmányok időtartama, valamint a rokkantsági nyugdíj időtartama is. 

Így lehet igényelni

Nagyon fontos tudni, hogy az ideiglenes özvegyi nyugdíjat, ahogy a feléledőt sem állapítják meg hivatalból, azt mindenképpen az özvegynek kell igényelnie. Az eljárás illeték- és költségmentes. 

Az igénylőnek egy igénybejelentő lapot kell kitöltenie, melyben megadja a saját és az elhunyt jogszerző személyazonosító adatait, társadalombiztosítási azonosító jelét, lakó- vagy tartózkodási helyét, elérhetőségét és az elhunyt esetleges magánnyugdíj-pénztári tagságára vonatkozó adatokat, folyósítási címét, illetve a pénzforgalmi számla azonosításához szükséges adatokat. A nyomtatványt innen lehet letölteni. Beadható az általános hatáskörű nyugdíj-megállapító szerv az igénylő lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalához.

Az igénylést mielőbb célszerű beadni, mivel az ideiglenes özvegyi nyugdíj csak addig igényelhető (addig állapítható meg), amíg az igényléstől visszaszámított hat hónapon belül lehetőség van a jogosultság megszerzésére, azaz legalább egy havi ellátás megállapítására

 - javasolja Dr. Farkas András.

Forrás: Pénzcentrum

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!