Mivel a hazai jogszabály úgy rendelkezik, hogy az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegétől függ, ezért érdemes minden nyugdíj előtt állónak tisztában lennie azzal, hogy mik azok az időszakok, amelyet a törvény NEM VESZ figyelembe szolgálati időként, azaz nem számítanak be a nyugdíjba vonuláskor – írja a Profitline.

 A 1997. évi LXXXI. törvény, mely a nyugdíjat szabályozza (köznyelvben: nyugdíjtörvény) szolgálati időnek nem minősülő időket is meghatározza.

Mi az tehát ami nem számít be a törvény szolgálati időnek nyugdíjba vonuláskor?

  1. Szolgálati időként nem lehet figyelembe venni a fizetés nélküli szabadság, vagy a munkavégzés alóli mentesítés időtartamát, ha erre az időre nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem kifizetés nem történt.
  2. A szolgálati idő számításánál nem lehet figyelembe venni a letartóztatás, a szabadságvesztés tartamát. E rendelkezéstől eltérően szolgálati időként kell figyelembe venni:
  3. a) a letartóztatás idejét, ha a letartóztatottat jogerősen felmentették, vagy a bíróság jogerős vagy végleges határozatában, valamint az ügyészség, illetve a nyomozó hatóság további jogorvoslattal nem támadható határozatában a büntetőeljárást megszüntette,
  4. b) a szabadságvesztés idejét, ha az elítéltet a bíróság utóbb jogerősen felmentette.

Forrás: Profitline

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!