Jövő év július 1-je fontos változásokat hoz az online számlázások és a nyugdíjas munkavállalók körében is. Az év végi törvénykezési napokon döntés született ugyanis arról, hogy 2020. június 30-a után a belföldi adóalanyok közti valamennyi ügyletet látni fog az adóhatóság. De arról is szavazott a Tisztelt Ház, hogy járulékmentességet kapnak a nemcsak munkaviszonyban, hanem pl. megbízási alapon dolgozó nyugdíjasok is. Az új szabályok könyvelési és adóalanyi szempontból is számos könnyebbséget hoznak - hangsúlyozta a DBH Finance szakértője, Sarinay Dávid a Piac és Profit oldalán.

2020 nyarától a belföldi adóalanyok közti valamennyi ügyletet látni fogja a NAV. December elején a parlament ugyanis elfogadta azt a jogszabálymódosítást amely előírja, hogy ha valaki belföldi jogalanyként belföldi vevőnek állít ki számlát – függetlenül attól, hogy a számlabefogadó áfamentes vagy magánszemély – a számlázás tekintetében adatszolgáltatási kötelezettség lép fel. Korábban ez csak a 100 ezer forint felett áfatartalom esetében volt kötelezettség.

A szabálymódosítás nemcsak az áfacsalások csökkentését szolgálja, de egyben előkészíti azt is, hogy 2021-tól az adóhatóság alkalmassá váljon az ÁFA bevallás tervezetek elkészítésére – fogalmazott Sarinay Dávid a DBH Finance szakértője.

Munkáltatói és könyvelői könnyebbséget is hoz a szintén a decemberi dömpingben elfogadott új tb-törvény. Ennek egyik fontos eleme, hogy

egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcs kerül bevezetésre jövő júliustól. Ez annyit tesz, hogy június 30-át követően a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék is beleolvad az egységes adóteherbe.

Ez a változás munkáltatói oldalról komoly előnyökkel (pl. költségcsökkentéssel) jár, hiszen nem kell többfelé utalni, de a könyvelési munkát is egyszerűsíti, hiszen kevesebb tételt kell bekönyvelni – magyarázta Sarinay Dávid.

A DBH Finance szakértője hozzátette: az új tb-szabályozásnak a munkát vállaló, saját jogú nyugdíjasok nézve is van pozitív kihatása. Ők ugyanis július 1-től járulékmentességet kapnak a foglalkoztatás formájától függetlenül. Eddig ez a kedvezmény csak a munkaviszonyban feladatot teljesítőkre vonatkozott, most azonban pl. a megbízási jogviszony alapon dolgozó nyugdíjasokra is kiterjed majd.

Így jövőre a nyugdíj mellett munkát végzők jövedelmét csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli majd.

Jövőre a bizalmi vagyonkezelést választók helyzete is előnyösebb lesz. A SZJA és a társasági adószabályok módosításával ugyanis újabb lépés történt az adósemlegesség irányába. 2020-tól immáron nem csak a magánszemélyek, de a bizalmi vagyonkezelést választók és a magánalapítványok is köthetnek majd tartós befektetési szerződést. Így a befektetéseik utáni hozam – a magánszemélyekhez hasonlóan – 3 éves lekötés után 10 százalék, 5 éves időtartam után pedig 0 százalékos SZJA fizetési kötelezettség alá esik majd.

A szabálymódosítás kedvező hatással lehet az érintett jogalanyok befektetési hajlandóságára, hiszen az eddiginél lényegesen kedvezőbb feltételekkel köthetnek le vagyonelemeket, valamint hozzájárul magának a bizalmi vagyonkezelési jogi formának a népszerűsítéséhez is – hangsúlyozta Sarinay Dávid.

Forrás: Piac és Profit

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!