Óriási vita alakult ki a józsefvárosi közgyűlésben, ahol a korábbi polgármester, Sára Botond és más városvezetők szabadságmegváltásának ügyét vizsgálták volna, azonban végül elnapolták a döntést. Sára Botond három havi szabadságát váltotta volna pénzre. Pikó András levette az előterjesztést a napirendről, és vizsgálatot ígért a hivatalban az elmúlt évek szabadságkiadási gyakorlatáról – olvasható az atv.hu-n.

 Már a napirendet sem akarták megszavazni a fideszes képviselők a volt polgármester szabadságmegváltásának ügye miatt. Sára Botond majdnem három hónapnyi ki nem vett szabadságot váltana pénzre. Hasonló igényekkel lépett fel egyébként többek között Ferencváros, Erzsébetváros, Érd vagy Szombathely volt polgármestere is.

"Szint alatti meg pitiáner, ez a véleményem róla. Nem illik ilyet csinálni, nem szoktak ilyet csinálni. Tehát kultúrkörökben nincs ilyen" - mondta Juharos Róbert, a Fidesz önkormányzati képviselője.

Pikó András azzal érvelt, hogy egy munkavállaló nem kaphatna pénzt az összegyűjtött és ki nem vett szabadságért. Szerinte annak sincs nyoma az önkormányzatnál, hogy szabályosan jártak-e el a korábbi vezetők.

Nem vitatom, lehetséges, hogy a jog szerint ez jár. Egy valamit vitatok, hogy ez igazságtalan, és hogy nem a szabályok szerint intézték

- fogalmazott az újonnan megválasztott polgármester.

A Párbeszéd képviselője azt javasolta, hogy kérjék fel az érintetteket: ajánlják fel az összeget egy alapba. "A szabadságmegváltásról mondjanak le azért, hogy azt a józsefvárosi köznevelési, szociális és egészségügyi intézmények év végi jutalmazásának érdekében használhassa fel az önkormányzat" - jelentette ki Erőss Gábor párbeszédes alpolgármester.

A döntés előtt időt kért a polgármester, majd azt javasolta, hogy vegyék le a napirendről az előterjesztést. Pikó András azt mondta: vizsgálatot indít a hivatalban az elmúlt évek szabadságkiadási gyakorlatáról, és december 19-én újból a közgyűlés elé hozza az ügyet szavazásra.

A szabadságmegváltás a Kormányinfón is téma volt. Az atv.hu kérdésére Gulyás Gergely azt hangsúlyozta, hogy az államigazgatásban senki nem járhatna el úgy, mint a leköszönt polgármesterek.

A kötelező szabadságot ki kell adni, ha valaki nem veszi ki a szabadságát, akkor az pedig elvész, és senkinek egyetlen fillért se lehet szabadságmegváltásért a központi kormányzati közigazgatási rendszerben fizetni

- hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A VIII. kerületben az is kiderült, hogy új emberek kerülnek az önkormányzati laphoz. Tóth Ákos, a 168 óra korábbi főszerkesztője lett a kerületi lap új vezetője. Februártól pedig új emberekkel dolgozhatnak a szerkesztőségben.

Forrás: atv.hu