„A munkavállalók félelme miatt már mostanra is drámaian lecsökkent a munkaügyi perek száma, s úgy tűnik, ez a jövőben még inkább így lesz. A kormány ugyanis szétválasztja az eddig közös közigazgatási és munkaügyi bíróságot, s utóbbit a törvényszékhez delegálja, ahol büntető, polgári, valamint munkaügyi kollégiumok működnek.” - írja közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség – írja az Index.

A kormány a múlt héten nyújtott be egy 200 oldalas salátatörvény részeként egy javaslatot, hogy megszüntetné az önálló közigazgatási és munkaügyi bíróságokat, arról pedig, hogy a jövőben ki kerülne a bíróságok munkaügyi kollégiumába, a törvényszék elnöke döntene. Kordás László, a MASZSZ elnöke szerint ez azt jelentené, hogy „némi sarkítással és egyszerűsítve: előfordulhat, hogy a munkaügyi pereket olyan bírók fogják tárgyalni, akik eddig egyáltalán nem foglalkoztak ilyen ügyekkel.”  Kordás szerint ha a parlament elfogadja a munkaügyi bíróságokat megszüntető javaslatot, azzal

az érdekérvényesítés utolsó fontos bástyája is elesett, így a kormány újabb határozott lépést tesz az érdekvédelmi rendszer totális lebontása felé.

A szakszervezeti szövetség attól tart, hogy

 ez a változás az eddigieknél is jobban elbátortalanítja a munkavállalókat attól, hogy bírósági segítséggel rendezzék el a vitás ügyeiket.

Az elnök úgy látja,  a kormány 2010-től módszeresen törekszik a munkavállalók érdekérvényesítési lehetőségeinek korlátozására, amelyet már 2012-ben az új Munka törvénykönyve elfogadásával is deklarált, az elmúlt években pedig a jogrendszer több pontján is gátolták a munkavállalói jogok érvényesítését.

A közigazgatási és munkaügyi bíróságok megszüntetését az ezt a javaslatot a salátatörvényben megtaláló Amnesty International  is élesen kritizálta. A jogvédő szervezet szerint ez a lépés tovább erősítheti a bíróságok feletti kormányzati befolyást, és biztosíthatja, hogy a korábban tervezett, majd az önkormányzati választások után végleg elvetett különbíróságok felállítása nélkül is a kormánynak kedvező döntések születhessenek a politikailag kényes ügyekben. 

Forrás: Index

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ