A Csongrád Megyei Kormányhivatal tájékoztató előadássorozatot szervez a középiskolák végzős diákjainak, ahol a munkaviszony létesítésével kapcsolatos alapinformációkkal ismertetik meg a fiatalokat. Juhász Tünde kormánymegbízott szerdán elsőként Hódmezővásárhelyen, a Németh László Gimnáziumban járt – írja a delmagyar.hu.

 Az ellenőrzési tapasztalatok szerint diákok foglalkoztatása esetén fokozottabb a veszélye, hogy a munkáltatók nem tartják be a munkaviszonnyal kapcsolatos alapvető szabályokat.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal célja, hogy a fiatal munkavállalókat ne érje jogsérelem.

– A 16. életévüket betöltött diákok, szülői hozzájárulással munkaviszonyt létesíthetnek. Sokan élnek a lehetőséggel a nyári szünetben. Azt tapasztaljuk, hogy a fiataloknak sok esetben nincs elegendő ismeretük arról, hogy a munkaviszony létesítésének mik a feltételei

– emelte ki Juhász Tünde a rendkívüli óra előtti sajtótájékoztatón.

– A diákokat megismertetjük a munkaszerződési nyomtatvány tartalmával. Megtudják mit jelent a munkabér, a munkaidő, a pihenőidő, vagy az adóhatósági bejelentés. Fontos tudniuk, hogy például éjszaka nem dolgoztathatják őket, sőt túlórát sem rendelhet el a munkáltatójuk

– mondta Juhász Tünde.

– Szeretném felhívni a fiatalok figyelmét, ha valami nem így történik, akkor ne hezitáljanak, forduljanak a munkaügyi hatóságunkhoz, vagy a járási hivatalok munkaügyi osztályához. Segíteni fogunk.

Csongrád megyében egyébként idén nyáron több mint 1000 diák vállalt nyári munkát, a vásárhelyi járásban közel 200-an. Hivatalos bejelentés ugyan egy sem történt, de utólag eljutott a kormányhivatalhoz olyan információ, hogy volt olyan diákmunkás, aki nem a megállapodásban szereplő bért kapta kézhez.

Forrás: delmagyar.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!