Egy munkavállaló kimerítette az éves szabadságkeretét. Megállapodhatnak a munkáltatóval igazolt, fizetett távollétben? Írásba kell-e foglalni a megállapodást? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

A munka törvénykönyve (Mt.) 146. paragrafusának (2) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik: a munkavállalót, ha a munkáltató hozzájárulása alapján mentesül a munkavégzés alól, a kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint illeti meg díjazás.

A munkáltató tehát hozzájárulhat ahhoz, hogy a munkavállaló mentesüljön a munkavégzéssel kapcsolatos kötelezettsége alól. Ilyen esetben megállapodásuk szerint jár a díjazás, de az is lehetséges, hogy a felek a kiesett munkaidő későbbi ledolgozásában állapodnak meg.

A munkavállaló és a munkáltató tehát szabadon megállapodhatnak mind a munkavégzés alóli mentesülésről, mind a díjazásról.

Bár az Mt. e körben nem írja elő az írásba foglalás kötelezettségét, ennek ellenére kizárólag ez szolgálja mindkét fél védelmét.

Forrás: Adózóna

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!