2015. évben a GYED szabályokat a jogalkotók a gyermekes szülők javára pozitívan módosították. A változások egy része 2015.07.01-től érvénybe lépett, de vannak olyan szabályozások, amelyek majd 2016. január 01-től módosulnak – írja a blog.abt.hu.

  • 2015 december 31-ét követően a GYED egységesen a gyermek 2 éves koráig jár, ha az igénylő rendelkezik a szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosításban töltött idővel. Vagyis egy év társadalombiztosítási jogviszony megléte a gyermek két éves koráig jogosít majd ellátásra. Fontos és kedvező szabály, hogy ennek az időnek nem kell folyamatosnak lenni. Korábbi szabályok szerint csak addig lehetett a GYED-et folyósítani, amennyi ideig a szülés előtti két évben az anyuka biztosított volt. Az ellátás a gyermek 2 éves koráig csak annak az anyának járt, aki rendelkezett ezen időszak alatt 562 nap biztosításban töltött idővel.

Fontos, hogy a még 2015-ben igényelt ellátásokra a régi szabály vonatkozik, vagyis előfordulhat olyan eset, amikor csak 1 évig jár a GYED!

  • Másik fontos változás, hogy 2016. január 1-től megszűnik a 60 napos folyósítási korlát, miszerint, ha a GYED első igénybevétele a gyermek 1 éves kora után történik, akkor az ellátás folyósítása 60 napig szünetel. A változás nagyon kedvező azon családok esetében, ahol az anya a gyermek 1 éves kora után vissza szeretne térni a munkaerőpiacra, és az apa szeretné igénybe venni a gyermekgondozási díjat, jövőre már ők sem esnek el 2 havi ellátástól.

Ez a változás is csak a 2015. december 31-ét követő GYED igénylésekre vonatkozik.

Ugyancsak a GYED-hez kapcsolódóan korábbi sajtó hírekben lehetett olvasni, hogy jövő évtől a GYED extra a gyermek 6 hónapos korától igénybe vehető. Ez a hír azonban egyelőre nem szerepel törvényjavaslatként, illetve ilyen módosítási javaslat egyelőre nem található sehol.

Jelen álláspont szerint tehát a GYED a gyermek fél éves korától kettő éves koráig jár, 1 éves koráig nem lehet mellette munkát vállalni. Ez nem jelenti azt, hogy jövedelme sem lehet az igénylőnek: előfordulhat például olyan eset, amikor a GYED folyósítása alatt fizeti ki a munkáltató az előző évi teljesítmény alapján járó prémiumot, ekkor a GYED még megmarad, maximum az OEP érdeklődhet a feltüntetett összeg miatt.

Forrás: blog.abt.hu