Kettő munkahelyen részmunkaidőben dolgozó munkavállaló dolgozhat-e aktívan az egyik helyen, miközben a másik jogviszonyában táppénzen van? – kérdezte az adozona.hu olvasója. A kérdésre Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

„Egy munkavállaló két helyen dolgozik alkalmazottként, 4-4 órában. Egyik munkahelyén fizikai, másikon adminisztratív jellegű munkát végez. Terhesség miatt az orvos betegállományba küldte, arról a munkahelyről, ahol fizikai munkát végez, de az adminisztratív jellegű munkát jelen állapotában is végezheti. Viszont kaphat egyidejűleg táppénzt és munkabért?" – kérdezte olvasónk.

   Jogszabály nem zárja ki – fogalmazta meg a tömör választ szakértőnk. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 45. szakaszának (1) bekezdése kimondja, hogy a betegség okozta keresőképtelenség elbírálásánál azt a munkakört kell figyelembe venni, melyben a munkavállaló dolgozik. Ez többes jogviszony esetén értelemszerűen azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy míg a dolgozó az egyik jogviszonyában keresőképtelen, addig a másik jogviszonyában keresőképes.

   Ugyanakkor, mind az említett jogszabály, mind pedig a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995. kormányrendelet meghatároz bizonyos „viselkedési normákat" a keresőképtelenség tartamára, melyek a mielőbbi gyógyulást szolgálják. Például a keresőképtelen biztosított köteles betartani az orvos utasításait, így különösen a gyógyulását elősegítő, meghatározott idejű ágynyugalomra, valamint a tartózkodási helyről való kijárás korlátozására vonatkozó intelmeket.

  Visszatérve a konkrét kérdésre: mindezeket figyelembe véve nincs akadálya annak, hogy az említett munkavállaló az adminisztratív munkakörében munkát végezzen, miközben a másik jogviszonyában keresőképtelen állományban van.

Forrás: adozona.hu