Több száz személy perelte be a Google-t amiatt, mert amikor a meghirdetett álláshirdetésekre jelentkeztek, akkor a társaság a korukra hivatkozva utasította el őket. Az ügyben eljárás indult, de végül a felek megegyeztek egymással – írja az sg.hu.

 A társaság 11 millió dollárt fizet a felpereseknek, de továbbra is fenntartja, hogy nem hibázott. A döntés értelmében a 227 érintett személy átlagosan 35 000 dollárt kap. A Google vállalta azt is is, hogy a személyzeti ügyekért felelős munkatársait és menedzsereit külön képzésben részesíti, s a téma az idős kor elfogadása lesz.

A Google-t eredetileg a több mint 40 éves Cheryl Fillekes perelte be, aki szoftverfejlesztőnek jelentkezett az óriáscéghez, de a képesítései és a programozói ismeretei ellenére 7 év alatt négyszer utasították el a kora miatt.

Az érdekeit képviselő ügyvéd azt közölte, hogy az idős korral kapcsolatos diszkrimináció egy olyan probléma a technológiai iparban, amellyel foglalkozni kell. Mindenesetre örülnek annak, hogy tisztességes megállapodást sikerült kötniük. A jogász és társai körülbelül 2,75 millió dollárt kapnak a teljes összegből.

A Google azzal érvelt, hogy Fillekes nem rendelkezett a munkához szükséges műszaki szakértelemmel. Ez még igaz is lehetne, de a keresetéhez további több mint 270 személy csatlakozott és nehezen lehet azt állítani, hogy egyikük sem rendelkezett a munkavégzéshez szükséges szakértelemmel.

A diszkrimináció egyébként azért is érthetetlen, mert a társaságnak szigorú irányelvei vannak, amelyek feladata pont a diszkrimináció megakadályozása, akár az idős korúak esetében is.

2017 decemberében egy amerikai szakszervezet több társaságot, köztük a Facebookot és az Amazont is beperelte, mert az állásajánlataikban kizárólag fiatal munkavállalókat kerestek. Az érintett vállalatok a közösségi oldalon megjelentetett állásajánlataikban kifejezetten kizárták az idősebb korosztály tagjait.

Forrás: sg.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!