Meg lehet-e határozni két munkakört egy munkaszerződés keretein belül? Betölthet-e szezonálisan más munkakört is a távmunkás a munkáltatójánál? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Kiskereskedelmi üzletet üzemeltető ügyfelem részmunkaidőben (20 óra/hét) foglalkoztat egy kommunikációs munkatársat, aki távmunkában, az otthonában dolgozik. Ugyanakkor felmerült az igény arra, hogy a téli hónapokban – ami ügyfelemnél a főszezont jelenti – az üzletben eladói munkakörben is foglalkoztatnák, amikor a kommunikációs feladatai engedik. Az a kérdésem, hogy miként lehetne a két munkakört egy munkaszerződés keretén belül meghatározni? Van-e arra lehetőség egy távmunkás esetében, hogy szezonálisan más munkakört is betöltsön a munkáltatójánál úgy, hogy a 20 óra/hét munkaideje nem változik?

A legegyszerűbb megoldás a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás lenne: a munkáltató átirányítaná a munkavállalót eladói munkakörbe, így nem változna a napi munkaideje sem. Arra kell ügyelni, hogy a foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a 44 beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát nem haladhatja meg. 

Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A szezonális jellegre figyelemmel ebbe feltehetően bele is fognak férni. 

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell. A munkavállaló az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.

Arra – a fenti esetet kivéve – nincs lehetőség, hogy a munkavállaló a munkáltató utasítása alapján kommunikációs munkatárs munkakörben eladói feladatokat lásson el. Ha a munkavállaló hozzájárul ezen munkáltatói célhoz, abban az esetben a speciális távmunkára figyelemmel megítélésem szerint másik munkaviszonyt kellene létesíteniük a feleknek. Ez jelen esetben szólhatna határozott időtartamra és szintén részmunkaidőre. 

A napi 4 óra tartamú munkaidőn belül nem oldható meg a leírt foglalkoztatás. Ugyanakkor a meglévő munkaszerződés is módosítható határozott időtartamra, csökkentve a napi munkaidő mértékét, így összességében beleférhetnek a napi 4, heti 20 óra tartamba.

Forrás: Adózóna

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ