A döntést egyhangúlag, 187 igen szavazattal hagyták jóvá a képviselők – írja a Népszava.

 Kedden döntött az Országgyűlés a közigazgatási bíróságokról szóló, tavaly decemberben megszavazott törvény hatálybalépésének elhalasztásáról. Az MTI összefoglalója szerint a kormány kezdeményezését egyhangúlag, 187 igen szavazattal hagyták jóvá a képviselők. Az eredetileg 2020. január 1-jére tervezett hatálybalépés határidő nélküli elhalasztását május végén Gulyás Gergely kancelláriaminiszter jelentette be a kormányinfón. 

Mint mondta, bár a kormány szerint az erről elfogadott jogszabály megfelel a jogállamiság követelményeinek, de azt látják, hogy az új bírósági rendszer „egy olyan európai és nemzetközi vita kereszttüzében áll”, ami a bírói függetlenséget kérdőjelezi meg. Gulyás alaptalannak tartja ezeket az aggályokat, de olyan fontosnak tartják a bírói függetlenséget, hogy ezután is nyitottak lesznek ezekre a vitákra.

Lapunk később kormányzati forrásból úgy értesült: ősszel ismét napirendre kerülhet az önálló közigazgatási bíráskodás megteremtése. A halasztását egyébként sokan arra vezették vissza, hogy a Fidesz így akarta jelezni kompromisszumkészségét az Európai Néppárt felé.

Forrás: Népszava

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ