Gyesen lévő munkavállaló ismét várandós (két hónapos); elmehet-e azonnal táppénzre, és kaphatja-e azt a gyes mellett? – kérdezte az adozona.hu olvasója. Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Gyesen lévő munkavállaló – 2019. szeptember 4-éig jogosult az ellátásra – várandós a második gyermekével. Öt éve dolgozik – folyamatos jogviszonyban – a cégnél. Miután megtudta, hogy ismét babát vár (2 hónapja várandós), elmehet-e azonnal veszélyeztetett terhesként táppénzes állományba, és kapni fogja-e az táppénzes ellátást, vagy szükséges előtte visszamennie a munkahelyére pár napot dolgozni, vagy akár a felhalmozódott szabiját kivenni, hogy táppénzre legyen jogosult? Kaphat-e egy időben táppénzt és gyest is? Van egy másik jogviszonya is, a gyes alatt munkába állt egy másik munkáltatónál. Arra a jogviszonyára tekintettel is igényelheti a táppénzt?

– sorolta kérdéseit olvasónk.

A kismama fizetés nélküli szabadságát tölti a gyes ideje alatt. Ahhoz, hogy táppénzt kaphasson, kérvényeznie kell a fizetés nélküli szabadság megszüntetését, majd a megszűnést követően első naptól jogosult lehet akár táppénzre

– húzta alá válasza elején szakértőnk.

Amennyiben a kismamát orvosa veszélyeztetett terhesként, 9-es kóddal táppénzes állományba veszi, és átadja a munkáltatónak a táppénzes papírt, akkor a munkáltató nem mérlegel, hanem az orvosi döntés alapján táppénzre veszi a munkavállalót. Ezt a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő első naptól megteheti, ha akkortól szól a táppénzes papír. Nem szükséges sem pár napra visszamenni dolgozni, sem szabadságot kivenni. Természetesen a kismama ki is veheti a felgyülemlett szabadságát – ez megbeszélés kérdése –, de ebben az esetben nem kötelező.

A kismama mindkét ellátást kapja egymás mellett, tehát a táppénzt és a gyest is, az egyes ellátások nem zárják ki egymást. Ha a kismama a másik munkaviszonyában is keresőképtelen, és abban a munkaviszonyban is megfelel a táppénzjogosultság feltételeinek, akkor ott is jogosult lehet táppénzre.

Forrás: adozona.hu

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ