Munkát vállalnátok a nyári szünetben? Részletes tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a fontos feltételekről és a szabályokról.

 Milyen feltételeknek kell megfelelnetek, hogy dolgozhassatok?

Fő szabály szerint munkavállalóként az létesíthet munkaviszonyt, aki a 16. életévét betöltötte. A Munka törvénykönyve azonban – az iskolai szünet időtartama alatt – annak a 15. életévét betöltött tanulónak is engedélyezi a foglalkoztatását, aki nappali rendszerű képzésen, általános iskolában, szakiskolában, középiskolában tanul – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán közzétett tájékoztatóban.

Fontos azonban, hogy ha még nem töltöttétek be a 18. életéveteket, akkor a szülőtök - törvényes képviselőtök – hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy dolgozhassatok.

Milyen formában vállalhattok diákmunkát? 

Számos formában – diákszövetkezeten keresztül, idénymunkásként (pl. gyümölcsszedés vagy idegenvezetés esetén), alkalmi munkásként, megbízási jogviszonyban, háztartási alkalmazottként (pl. gyerekfelügyelet vagy korrepetálás esetén), vagy munkaviszonyban – dolgozhattok.

Mire van szükségetek ahhoz, hogy munkát vállalhassatok?

Bármilyen formában szeretnétek dolgozni, fontos, hogy legyen adóazonosító jeletek. Ha még korábban nem csináltattatok, esetleg elveszítettétek a kártyátokat, akkor ennek igényléséhez, valamint a pótlásához ki kell töltenetek egy nyomtatványt, és ezt el kell juttatnotok az állami adó- és vámhatósághoz. A nyomtatványt beszerezhetitek az ügyfélszolgálaton, de akár le is tölthetitek a www.nav.gov.hu oldalról. Az adóazonosító jel igénylése ingyenes.

 

Milyen szerződést kaptok, ha munkaviszonyban dolgoztok?

Abban az esetben, ha munkaviszonyban vállaltok munkát, írásos munkaszerződést kaptok. A szerződésnek tartalmaznia kell az alapbéreteket, a betöltött munkakörötöket, a munkaviszony időtartamát, jellegét, illetve a munkavégzés helyét.

Hogyan számolhatják a fizetéseteket?

A fizetésetek lehet havi, heti, napi vagy órabér, illetve teljesítménybér. Fontos azonban, hogy ha napi 8 órában dolgoztok, a havi bruttó béreteknek el kell érnie a minimálbért vagy a garantált bérminimumot – ami havonta 149 000 vagy 195 000 forint.

Mennyit kell adózni?

A közterheket a foglalkoztatóknak kell megállapítaniuk, levonniuk és megfizetniük - itt találtok részletes leírást a közterhekről.

A munkavégzés során megszerzett adóköteles jövedelmeitekről az adóévet követő május 20-ig kell majd személyijövedelemadó-bevallást benyújtanotok. A bevallásban segít a NAV, ugyanis a foglalkoztatóitok által benyújtott adatok alapján elkészíti az adóbevallási tervezetet.

Forrás: eduline.hu