Közeledik a turisztikai főidény, amit ebben az évben is jelentős munkaerőhiány kísér. Az Adózóna összegyűjtötte, mit tehetnek meg a cégvezetők a munkaidő-beosztással és a bérezéssel ilyenkor – írja a HVG.

 A cég a munkaidőt munkaidőkeretben is meghatározhatja – a turizmusban nagyon sok vállalat él ezzel a lehetőséggel. A munkaidőkeret tartama alapesetben legfeljebb négy hónap vagy tizenhat hét lehet. Hat hónapnál hosszabb csak akkor lehet, ha erről kollektív szerződésben állapodtak meg.

Ha munkaidőkeretet alkalmaznak, akkor ki kell számolni, hogy az adott időtartamra mennyi általános munkarend szerinti munkanap esik. Ha ez megvan, akkor megkapták a beosztható munkaidő mennyiségét, ezt a munka- és pihenőidő-korlátokra tekintettel egyenlőtlenül oszthatják be.

Vasárnapra rendes munkaidőre azokat a dolgozókat rendelhetik be, akik „a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben” dolgoznak. A turizmusban, vendéglátásban dolgozók egyértelműen ide tartoznak, a hivatalos megfogalmazás szerint azért, mert „a tevékenység igénybevételére a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó, helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján kerül sor”. Ilyen esetekben a vasárnapi munkavégzésért vasárnapi pótlék nem jár.

Forrás: HVG