Az adatvédelmi törvény módosította a Munka törvénykönyvét is, így az új munkajogi normák alapján a foglalkoztatók már csak szigorú feltételeknek megfelelve kérhetik be alkalmazottjaiktól az erkölcsi bizonyítványukat - hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői a Piac és Profit oldalán.

 A munkáltatóknak előzetesen meg kell határozniuk, hogy az erkölcsi bizonyítványban található adatok mely munkakörök esetén zárhatják ki a foglalkoztatást, amiket belső szabályzatban kell rögzíteniük.

Csak olyan munkaköröket sorolhatnak ide, ahol törvény által védett titok, törvényben meghatározott munkáltatói érdek (pl. lőfegyverek használata) vagy a munkáltató jelentős vagyoni érdeke sérülne, ha az erkölcsi bizonyítványban szereplő adatokat nem ismernék meg – írták reggeli egypercesükben az Írisz Office adótervezői.

A vagyoni érdek sérelmének bemutatására ún. érdekmérlegelési tesztet kell készíteni, az állásra pályázók számára pedig tájékoztatást kell erről nyújtani, amit még az erkölcsi bizonyítvány bemutatása előtt át kell adni részükre.

erkölcsi bizonyítvány,

Például a termelő cégek esetében az erkölcsi bizonyítványokat csak azoknál a munkavállalóknál tekintheti meg a munkáltató, akik pénzkezeléssel foglalkoznak, utalványozási, szerződéskötési, illetve aláírási joggal rendelkeznek. Az a tény, hogy az alkalmazott nagy értékű gépeken dolgozik vagy az általa használt munkaeszköz jelentős értéket képvisel, önmagában a jövőben nem elegendő indok ahhoz, hogy a foglalkoztató erkölcsi bizonyítvány beszerzésére kötelezze.

A munkáltatók innentől egyáltalán nem készíthetnek másolatot az erkölcsi bizonyítványról, azokat sem papíron, sem elektronikusan nem tárolhatják, a korábbi beszerzetteket is meg kell semmisíteniük.

Forrás: Piac és Profit