A munkáltató a jogszabályoknak megfelelően jár-e el, amennyiben az szja-köteles önkéntes pénztári hozzájárulás nettó összegét is letiltási alapként kezeli, illetve a pénztár részére a letiltással csökkentett tagdíj hozzájárulás összegét utalja el, és nem a munkavállaló pénzbeni juttatásából vonja le? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt az Adózóna oldalán.

Álláspontom szerint a munkáltató jogszerűen jár el, az önkéntes pénztári hozzájárulás összege is letiltás alá esik, melyet közvetlenül ezen juttatásból kell levonni

– szögezte le elöljáróban szakértőnk.

Válaszának jogszabályi háttere: A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (Vht.) 7. § (1) bekezdése szerint a bírósági végrehajtás során a pénzkövetelést elsősorban a pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, az adós rendelkezése alatt álló összegből, az adós munkabéréből, illetményéből, munkadíjából, a munkaviszonyon, közfoglalkoztatási jogviszonyon, munkaviszony jellegű szövetkezeti jogviszonyon, közszolgálati, kormányzati szolgálati, állami szolgálati és közalkalmazotti jogviszonyon, szolgálati viszonyon, rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyon, honvédelmi alkalmazotti jogviszonyon, társadalombiztosítási jogviszonyon alapuló járandóságából, valamint a munkából eredő egyéb rendszeres, időszakonként visszatérően kapott díjazásából, juttatásából, követeléséből (a továbbiakban együtt: munkabéréből) kell behajtani.

A 61. § (1) bekezdése szerint a végrehajtás során a munkabérből történő levonásnál azt az összeget kell alapul venni, amely a munkabért terhelő, abból a külön jogszabály szerint levonással teljesítendő adónak (adóelőlegnek), egészségbiztosítási és nyugdíjjáruléknak, magánnyugdíj-pénztári tagdíjnak, továbbá egyéb járuléknak a levonása után fennmarad.

Forrás: adozona.hu