A Mérce számolt be róla elsőként, hogy az esztergomi Suzuki-gyárban, miután helyi dolgozók megalapították a Vasas Szakszervezet helyi alapszervezetét, azonnali hatállyal elbocsátotta a cég azt a dolgozót, aki az újonnan alakuló alapszervezet titkára lett volna – írja a Mérce.

Később kiderült, az üzem vezetésében koncepciózusan másként gondolkodnak a munkások érdekvédelmi lehetőségeiről, mint ami a társadalmi alapvetés. Az MTI-nek hétfőn azt nyilatkozták, hogy szerintük a dolgozókat érintő minden kérdésről, munkakörülményről, juttatásról egyedül az üzemi tanáccsal folytatnak egyeztetéseket.

Több dolgozó is arról számolt be a szakszervezetnek, hogy az üzemben összehívták a munkavállalókat, és közölték, hogy aki szakszervezeti tag szeretne lenni, az akár el is hagyhatja a céget.

Az ügyben megkerestük László Zoltánt, a Vasas alelnökét, aki elmondta, hogy az üzem különböző területein dolgozóktól különböző történeteket hallottak, de valóban voltak többen, akik a fenti esetről számoltak be. A cég vezetése azonban szakszervezeti nyilvántartásra, taglistára nem támaszkodhat, hiszen azt a Vasas bizalmasan kezeli. Így szerinte a vállalat a hangadókat, a szervezkedő embereket próbálja kiemelni, míg a többieket elbizonytalanítani.

Az alelnök szerint emellett a cég azzal is győzködi a dolgozókat, hogy nem azzal van bajuk, hogy érdekvédelmi szervezetbe tömörülnek, csupán azzal, hogy ezt nem egy saját, a gyáron belül alapított szakszervezetben teszik, hanem egy széles kapcsolatokkal és erőforrásokkal rendelkező ágazati szakszervezetben.

Azonban a cég – számára teljesen érthetetlen – viselkedése nem tudta megijeszteni, vagy elbizonytalanítani a dolgozókat, a szakszervezethez egyre többen csatlakoznak, így már több, mint 150-en vannak. László Zoltán szerint a helyi dolgozók közül sokan a munkahelyüket sem féltik, hiszen tudják, hogy munkaerőhiány van, és ha egyszerre akár csak százan is felállnak, még a gyártás is megbénulhat.

László elmondta, hogy mindenben támogatják a tagságot, és pillanatnyilag azon dolgoznak, hogy tartsák a lelket azokban, akik vették a bátorságot ahhoz, hogy érdekvédelmi szervezetbe tömörüljenek.

Nem konfliktust keresnek, azonban nem félnek. Normális érdekképviseletet szeretnének, a cég pedig annak ellenére dugja homokba a fejét, hogy a szakszervezet egy normális társadalmi intézménye az ipari társadalomnak. Emberileg és szakmailag is többet várnak el, egy olyan, világpiaci szinten is jelentős vállalattól, mint a Suzuki.

A kirúgott szakszervezeti titkárról pedig elmondta, hogy a cégnek holnapig van lehetősége elküldenie a leszámoló papírokat, ezt követően gondolkozhatnak el a jogi lehetőségeken.

Forrás: Mérce