Elbukott a túlóratörvény azon a hódmezővásárhelyi szavazáson, amelyet a Fidesz kérésére tartottak az önkormányzat dolgozóinak – írta a város önkormányzatának facebookos gyorshírszolgálata. A részvétel alacsony volt ugyan, az érintett 370 dolgozóból csupán 46 szavazott, közülük azonban 42 a kormánypárt által támogatott, az ellenzék által elutasított – és rabszolgatörvénynek nevezett – szabályozás ellen szavazott. (A szavazás köztisztviselőkre nem vonatkozott, nem szavaztak az önkormányzat képviselői sem.)

A parlamentben a Fidesz által megszavazott túlóratörvényt a hódmezővásárhelyi szavazáson egyetlen szavazó támogatta.

A kérdés az alábbi volt:

Kíván-e Ön évi 400 óra túlmunkàt végezni úgy, hogy munkáltatója csak három év elteltével köteles kifizetni annak ellenértékét a kollektív szerződés szerint?

A Csongrád megyei város közgyűlésében a Fidesznek ugyan többsége van, a polgármester azonban Márki-Zay Péter, aki az ellenzéki összefogás révén nyerte el a posztot tavaly februárban. A polgármester kezdeményezte, hogy több városhoz hasonlóan a közgyűlés fogadjon el olyan határozatot, amelyben kimondja, hogy az önkormányzati cégek nem élnek a szabályozás adta lehetőséggel, amely alapján 400 óra túlmunkát is kérhetnek a munkavállalóktól – amennyiben a dolgozók ahhoz egyéni beleegyezésüket adják. A hódmezővásárhelyi Fidesz januárban azt javasolta, előbb kérdezzék meg a dolgozókat.

A Fidesz megígérte, hogy a dolgozók szavazata alapján fog majd dönteni

– mondta a polgármester.

Ezek szerint a Fidesz Hódmezővásárhelyen el fogja utasítani azt, amit a Fidesz a törvényhozásban megszavazott. 

„Ez érdekes lesz” – mondta Márki-Zay. Igaz, erre legközelebb már csak a márciusi közgyűlésen lesz mód, a pénteki közgyűlés napirendjébe ugyanis már nem kerülhet be a túlóratörvénnyel kapcsolatos állásfoglalás.

Forrás: Index

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ