Ismét izzott a levegő Hódmezővásárhelyen, ahol azért hívtak össze rendkívüli közgyűlést, hogy határozatot hozzanak arról, hogy az önkormányzati cégek ne alkalmazhassák a „rabszolgatörvény”. Az is kiderült, hogy van olyan önkormányzati alkalmazott, akinek ezernél is több túlóráját nem fizette ki még az előző városvezetés – írja a HVG.

Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél több kifizetetlen túlórája volt

– érvelt Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere amellett, hogy miért lenne fontos, hogy megszavazzák, hogy a helyi önkormányzati cégeknél ne lehessen alkalmazni a Munka törvénykönyvének idei módosítása szerinti négyszáz túlórát. A polgármester elmondta, hogy

összességében 50 millió forintot fizetett ki a polgármesteri hivatal tavaly a dolgozóinak elmaradt túlóra gyanánt,

amelyek még a fideszes vezetés alatt halmozódtak fel. Éppen ezért is fontosnak tartja Márki-Zay Péter, hogy a közgyűlésen szavazzanak erről a képviselők.

A fideszes képviselők viszont azt javasolták, hogy hívják össze a dolgozókat, és egy fórumon kérdezzék meg őket arról, hogy szükségesnek tartják-e egy ilyen tartalmú határozat elfogadását. A polgármester szerint viszont az alkalmazottak még mindig tartanak a Fidesz nyomásgyakorlásától, ezért nyilván félnének véleményüket elmondani. Ráadásul a kormánynak össze kellett volna hívni egy egyeztetést a szakmai szervezetekkel még a törvény parlamenti elfogadása előtt, ám ezt nem tették.

A Hódmezővásárhelyen ellenzékben levő jobboldali képviselők szerint a túlóratörvény közgyűlés előtti megtárgyalása az országos politika helyi képviselőkre való ráerőszakolása. Márki-Zay ezt visszautasította, de azt nem hozta fel, hogy a hódmezővásárhelyi képviselők egy rendkívüli közgyűlésen – még Márki-Zay polgármesterré választása előtt – arról fogadtak el határozatot, hogy utasítsák el a migrációt, az idegenek betelepítését.

A képviselők közül Kószó Péter (Fidesz) szólalt fel, felvetette a normális együttműködés lehetőségét, erre reagálva mondta Márki-Zay, hogy ő és mozgalma nem akarja legázolni a Fideszt, a kormánypárt az, amely itt helyben hazug módon politizál. A polgármester arra utalt többek között, hogy néhány hete óriásplakátokon ábrázolták őt Soros Györggyel, illetve az utóbbi napokban is megszórták a városi postaládákat szórólapokkal, amelyeken például azzal vádolják a vásárhelyi polgármestert, hogy mecsetet akar építeni a városban, hogy magyarellenes és bevándorláspárti. Erre reagált a városvezető úgy, hogy

Magyarországon a Fidesz az egyetlen kommunista, illetve rasszista párt.

Végül a megegyezés felé mutatott a túlóratörvényről való szavazásban az, hogy Fekete Ferenc, fideszes képviselő azt javasolta, írásban, név nélkül mondhassák el a véleményüket az önkormányzati cégek. Ezt végül megszavazta a testület. Magyarul:

akkor kerül ismét napirendre ez a kérdés, amelyet egyébként már számos önkormányzat megszavazott, ha ez az anonim véleménynyilvánítás lezajlik a városban.

Forrás: HVG