Az ülésnapon megszavazott, a jelenlévők kétharmadát megkövetelő sarkalatos törvények esetében is kérik a közjogi érvénytelenség megállapítását – tudta meg a Népszava.

 Az ellenzéki pártok a rabszolgatörvény megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól, miután az Országgyűlésben történt eljárási törvénytelenségek miatt a jogszabály közjogilag érvénytelen. Az ellenzéki pártok és képviselők közleménye szerint

a beadványt támogatták a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd frakcióinak tagjai, továbbá a független képviselők is, így összegyűlt a szükséges 50 aláírás.

A közleményben felidézik: a december 12-ei ülésen az Országgyűlés tárgyalásának rendje, az ülésvezetés és a szavazás módja egyaránt ellentétes volt az Országgyűlésről szóló törvénnyel. Többek között az üléstermi szavazógépek is „kártya nélküli” üzemmódban működtek, így nem lehetett pontosan megállapítani, hogy hány képviselő volt jelen az ülésen. Az ellenzéki politikusok ezért a rabszolgatörvény mellett az ülésnapon megszavazott, a jelenlévők kétharmadát megkövetelő sarkalatos törvények esetében is

kérik az Alkotmánybíróságtól a közjogi érvénytelenség megállapítását

– írták, hozzátéve, hogy

a rabszolgatörvény elfogadott módosítása ezen túlmenően tartalmi értelemben sem felel meg az Alaptörvénynek, hiszen ellentétes a pihenéshez való alapjoggal. Az ellenzéki pártok a jövőben is közösen küzdenek a törvény visszavonásáért.

Az ellenzéki pártok a jövőben is közösen küzdenek a törvény visszavonásáért. A sajtóközleményt

  • Szabó Tímea (Párbeszéd)
  • Tóth Bertalan (MSZP)
  • Szabó Gábor (Jobbik)
  • Vadai Ágnes (DK)
  • Keresztes László Lóránt (LMP)
  • Hadházy Ákos (Független)
  • Szél Bernadett (Független)
  • és Bősz Anett (Független) jegyzi.

Forrás: Népszava

 

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ