A Henkel szerint nélkülözhetetlen a rugalmasság a versenyképesség fenntartása érdekében, és a munkaidőkeretről mindig konstruktív egyeztetés zajlik. Közleményükben hangsúlyozzák, hogy a munkavállalók milyen juttatásokat és anyagi támogatásokat kapnak. A cég azt követően adott ki közleményt, hogy a Portfolio megírta: a cégnél akár heti 68 órára is beoszthatják dolgozni a munkavállalókat.

 A Henkel vállalat magyarországi jelenléte több mint harminc éves múltra tekint vissza, - 1987-ben az első nemzetközi vállalatok között jelent meg Magyarországon - és az eltelt évtizedek alatt meghatározó szereplőjévé vált a magyar gazdaságnak

- írja közleményében a Henkel.

A Portfolio írta meg elsőként, hogy a lapunk birtokába került dokumentumok alapján a Henkel a körösladányi gyárában akár heti 68 órát is dolgoztathatja az embereket, és a cikkben megszólaltattuk a vállalatot is.

A Henkel közleménye szerint „a folyamatosan változó (FMCG) piaci igényekhez való alkalmazkodáshoz a körösladányi gyár gyártási folyamatainak rugalmassága nélkülözhetetlen, ez versenyképességünk fontos tényezője. Ez biztosítja a gyár növekedését, a beruházásokat, a munkahelyek fenntartását és új munkahelyek teremtését. Ennek a rugalmasságnak az érdekében alkalmazunk munkaidőkeretet már több mint 15 éve. Hangsúlyozni szeretnénk, jelenleg ezen gyakorlaton a kollektív szerződésünkben nem kívánunk változtatni, függetlenül a munka törvénykönyve 2019-es változásaitól.”

Hangsúlyozzák, hogy ez nem újkeletű modell. A munka törvénykönyve már 2002 óta lehetővé teszi az egyenlőtlen munkaidőbeosztás, azaz a munkaidőkeret alkalmazását, mely számos hazai vállalatnál alkalmazott, törvényes munkaszervezési eszköz.

A körösladányi gyárban az érdekképviselet és a vezetőség között a munkaidőkeret 2003-as bevezetése és kollektív szerződésbe foglalása óta folyamatos, konstruktív egyeztetés zajlik, mely alapján a munkavállalók érdekében egyre több védelmi pontot és jelentős kedvezményeket építettünk be a munkaidőkeret szabályozásunkba. Határozottan úgy gondoljuk, ezzel a pozitív gyakorlattal a Henkel felelősségteljes munkáltatóként jár el munkavállalói védelmében, miközben törekszik a versenyképes működés fenntartására

- szól a cég közleménye.

A Portfolio-nak nyilatkozva Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) volt főtitkára a kiszivárgott hírek után egyértelműen úgy ítélte meg, hogy

ekkora munkaterhelés (heti 68 óra) mellett egyáltalán nem marad szabadideje és magánélete a dolgozóknak.

A Henkel szerint a kollektív szerződésük hosszú évek óta számos juttatást és anyagi támogatást biztosít munkatársainknak és családjaiknak, mint például a 13. és 14. havi fizetés, a minden dolgozónk számára egységes bruttó 700 ezer forintos cafeteria-keret, évente teljes körű preventív szűrővizsgálat és korlátlan hozzáférés magánklinikai orvosi ellátáshoz, táppénzkiegészítés 30-90 nap között, gyermek születése esetén pénzbeli támogatás, iskolakezdési támogatás még a felsőoktatásban résztvevő gyermekek után is, kamatmentes kölcsön lakásvásárláshoz, vagy felújításhoz, saját termékek kedvezményes vásárlása - a teljesség igénye nélkül.

A Henkel 3 évtizedes hazai sikereire építkezve továbbra is célunk a fenntartható gyártási hatékonyság növelése, megőrizve és tovább erősítve meghatározó szerepünket a hazai gazdaság növekedésében és versenyképességében

- mondta a közlemény szerint Dr Fábián Ágnes, Henkel Magyarország Kft ügyvezető igazgató.

Forrás: Portfolio

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ