Alanyi adómentes egyéni vállalkozó (kőműves, festő) Németországban, magánszemély megrendelő részére fog munkát végezni. Kell-e EU-s adószámot kiváltania, kell-e a német adóhivatalnál regisztrálnia? Milyen számlát fog kiállítani? A számla fog-e áfát tartalmazni, és ha igen, akkor a német mértéknek megfelelőt? Hová kell bevallani és megfizetni az általános forgalmi adót? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Az általános forgalmi adóról (áfa) szóló törvény 37. paragrafusának (2) bekezdése szerint a nem adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében

a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol a lakóhelye vagy a szokásos tartózkodási helye van.

A főszabály alól kivételt jelent, ha a szolgáltatás ingatlanhoz kapcsolódik (áfatörvény 39. §). Ide tartoznak egyebek mellett az építési munkák végzésének előkészítésére és összehangolására irányuló szolgáltatások is. Ebben az esetben a teljesítés helyét az ingatlan fekvése határozza meg. Ennek megfelelően, ha az adott ingatlan nem belföldön van, akkor függetlenül attól, hogy a szolgáltatást adóalanynak vagy nem adóalanynak nyújtják, a teljesítést az ingatlan fekvése szerinti ország előírásainak megfelelően kell kezelni. Magyar áfafizetési kötelezettség ekkor nem merül fel.

Ha a megrendelő nem adóalany, úgy a magyar vállalkozónak áfaregisztráció céljából be kell jelentkeznie Németországba, és a számláját az ott érvényes előírások és áfakulcsok szerint kell kiállítania illetve áfabevallási, -fizetési kötelezettségét is ott kell teljesítenie.

Mivel a szolgáltatást Németországban végzik, így a szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódóan az adott ország jogszabályai lesznek irányadók. Ezzel kapcsolatban érdemes felvenni a kapcsolatot német adótanácsadóval, könyvelővel – hívta fel a figyelmet szakértőnk.

Forrás: Adózóna