Kollégiumi véleményt fogadott el a Kúria a munkáltató kártérítési felelőssége összegszerűsége tekintetében. A kollégiumi vélemény megalkotását joggyakorlat-elemző csoport munkája előzte meg. A szakértői grémiumot dr. Tallián Blanka, a Közigazgatási-Munkaügyi Kollégium tanácselnöke vezette – írja honlapján a Kúria.

A vizsgálódások megkezdésekor a csoport vezetője az alakuló ülést megelőzően beszerezte az alsóbb fokú bíróságok által a vizsgálat tárgyát képező ügyekben meghozott ítéleteket, és kigyűjtötte azokat a korábban meghozott eseti döntéseket és elvi határozatokat, amelyek értékelése indokolt volt. 

A vizsgálatban a kúriai bírák mellett részt vettek az ország számos területéről a közigazgatási és munkaügyi bíróságokon ítélkező bírák, valamint egyetemek elismert jogtudósai, ügyvédek és az OBH Elnökének kijelölt képviselője.

A joggyakorlat-elemző csoport a KMK véleményben foglalta össze a károsult jövedelemkiesésének számítását, meghatározva az elmaradt jövedelem elemeit, amelyeknek összessége teszi majd ki a kártérítés összegét.

Kitért a vélemény a kizárólag külföldi pénznemben megállapítható kártérítés esetére is. Az elhárított kár esetére megállapítja, hogy a károsult többletteljesítményéből származó jövedelem beszámítása kizárt annak érdekében, hogy a károkozó ne kerüljön előnyösebb helyzetbe a károsult teljesítménye folytán.

Állást foglal a vélemény a témában érintett körben a Ptk. alkalmazhatóságáról, illetőleg alkalmazásáról, valamint a társadalombiztosítási kört meghaladó igények érvényesítéséről is.

Tárgyalja a vélemény a hozzátartozó kárigényének érvényesítését. A tartástpótló járadék célja, hogy a káresemény előtti életszínvonalat hozzávetőlegesen biztosítsa, ennek összegét az összes körülmény mérlegelésével kell megállapítani.

A KMK vélemény az érintett területet a lehető legszélesebb körben vizsgálva igyekezett minden részletre kitérni és minden a bírói gyakorlat, illetőleg a károsultak igényérvényesítése körében felmerült kérdésre részletes és pontos választ adni – írja a kuria-birosag.hu.

A joggyakorlat-elemző csoport részletes véleménye itt olvasható.

Forrás: adozona.hu