A szabadság megkezdésének időpontjáról, időtartamáról a munkáltatóval kell megállapodni – írja a kisalfold.hu.

Olvasói kérdés: Ausztriában dolgozom tíz hónapja, teljes munkaidőben és 51 éves vagyok. Mennyi szabadság jár és mi a kiadás módja?

A szabadság mértékének kiszámítása a munkanapok alapján – amikor munkanapnak számít a hét hat napja, hétfőtől szombatig – a következőképpen alakul: huszonöt év szolgálati időig harminc munkanap (öt hét), a huszonötödik év eltelte után harminchat munkanap (hat hét). A szabadság mértékének kiszámítása a munkavégzési napok alapján – ötnapos munkahétnél – a következőképpen alakul: huszonöt év szolgálati időig huszonöt munkavégzési nap (öt hét), a huszonötödik év eltelte után harminc munkavégzési nap (hat hét).

   A szabadság megkezdésének időpontjáról, időtartamáról a munkáltatóval kell megállapodni. Úgy, hogy az üzemi, a vállalati követelményeket és a munkavállaló pihenési lehetőségét is figyelembe kell venni. A szabadság egyoldalú kiírására sem a munkavállaló, sem a munkáltató nem jogosult.
(A Kisalföld partnere a tanácsadásban a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

Forrs: kisalfold.hu

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ