A mezőgazdaságban jelentősen csökkent a feketén foglalkoztatott munkavállalók aránya az ágazatban ellenőrzéssel érintett munkavállalókhoz viszonyítva a 2017. I. félévhez képest – közölte a Pénzügyminisztérium foglalkoztatás-felügyeleti főosztálya.

2018. I. félévben a munkaügyi hatóság 9703 munkáltatót ellenőrzött,

a vizsgálatok során a foglalkoztatók 66%-nál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont munkavállalók (40 900 fő) 61 %-át érintették.

2017. I. félévhez viszonyítva mind a szabálytalan munkáltatók arányában (2017. I. félév: 68%), mind a szabálytalansággal érintett munkavállalók arányában (2017. I. félév: 67%) csökkenés figyelhető meg.

A mezőgazdasági vállalkozások valamennyi feketén foglalkoztatott munkavállaló 6%-át (284 fő) alkalmazták,

amely a tavalyi hasonló időszak 10%-ához (606 fő) képest jelentős csökkenést mutat. Pozitív az ágazatban ellenőrzéssel érintett munkavállalókhoz viszonyítva is (2018. I. félév: 17,29% 2017 I. félév: 31,01%) a mezőgazdaság idei – feketefoglalkoztatási – tendenciája. Az elmúlt évek első félévében a mezőgazdaságban ingadozó volt a feketén foglalkoztatottak száma.

A mezőgazdasági ágazatra az idei első félévben az ellenőrzések 2%-a esett (242 db), összesen 186 intézkedés történt és 43 munkáltatóval szemben 5 590 000 Ft összegben kellett a munkaügyi bírság eszközével élni, valamint 26 esetben munkaügyi bírságot helyettesítő figyelmeztetés határozatot kiadni.

Az ellenőrzött 1 643 munkavállalóból 1 114 főt érintett valamilyen szabálytalanság, ebből a feketén foglalkoztatott munkavállalók 284 főt tettek ki.

2018 őszén a mezőgazdasági ágazat fokozott vizsgálatára irányuló célvizsgálatot is tart a munkaügyi hatóság.

Egyes megyékben a mezőgazdaságnak tradicionálisan jelentős szerepe van. Az ágazatban jelen vannak az alkalmi munka keretében foglalkoztatók és a nagyobb volumenű mezőgazdasági termelésre berendezkedett – nagy létszámú munkaerőt foglalkoztató – vállalkozások is. Itt jellemző leginkább az atipikus foglalkoztatás (többnyire egyszerűsített foglalkoztatás keretében mezőgazdasági idénymunka), az ellenőrzések során az ágazatban dolgozó munkavállalók gyakran nyilatkozzák, hogy tudomásuk szerint egyszerűsített foglalkoztatás keretén belül mezőgazdasági idénymunkásként dolgoznak, ám a bejelentésük ténylegesen nem történik meg.

Az év első felében a mezőgazdasági szektor – szezonális – jellegéből adódóan az ellenőrzések száma kevesebb, mint a nyári és őszi időszakban. A feltárt jogsértések sokszor nagyobb munkavállalói létszámot érintenek, ennek hátterében a mezőgazdasági munkák idényjellege áll, a munkáltatók pedig rövid ideig nagyobb munkavállalói létszámot alkalmaznak, ezért a feltárt jogsértések gyakran valamennyi munkavállalót érintik.

Az állattenyésztéssel kapcsolatban idén kevésbé volt jellemző a munkaidőre, pihenőidőre irányuló szabálytalanságok, az előző évek tapasztalatait figyelembe véve, viszont

több munkavállalót is érintett a jogviszony megszűnésével összefüggő igazolások kiállításának és kiadásának elmulasztása.

A növénytermesztés esetében a feketemunka előfordulása a gyakoribb, a legtöbb feketén foglalkoztatott munkavállaló a betakarítási munkák során fordult elő 2018. I. félévben. Például az ellenőrök Bács-Kiskun megyében az elmúlt években egyre többször találkoztak fiatalkorú munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szabálytalansággal, illetve jogellenes gyermekmunkával az ágazatban, ezért a hatóság szerint szükséges a rendszeres ellenőrzés a fiatalkorú munkavállalók védelmében.

A Pénzügyminisztérium foglalkoztatás-felügyeleti főosztályának részletes jelentése itt elérhető.

Forrás: nak.hu