Kaphat-e a férj és a feleség is gépkocsi-költségtérítést a munkába járáshoz, ha egy helyen dolgoznak, egy műszakban? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

"Van egy pár, egy helyen dolgoznak (egy műszakban), és a férj autóval jár. Megállapodás született, kapja is a gépkocsi-költségtérítést. A párja is rendelkezik saját gépjárművel, a kérdés, hogy kaphat-e ő is gépkocsi-költségtérítést annak ellenére, hogy azonos a lakcímük és egy helyen dolgoznak? Van esetleg törvényi szabályozás? (Ha mindkét dolgozónak van jogosítványa, forgalmi engedélye, külön kocsira megállapodás.) Ha egy kocsival mennének, akkor hogyan tudnának igénybe venni költségtérítést?"

A munkába járással kapcsolatos kötelező utazási költségtérítésre vonatkozó előírásokat a 39/2010. kormányrendelet, az adózási szabályokat az Szja tv. 25. § (2)-(4) bekezdése tartalmazza.

Eszerint:

(2) A nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amelyet – figyelemmel a (3)-(4) bekezdés rendelkezéseire is – a munkáltatótól a munkába járásról szóló kormányrendelet szerinti munkába járás esetén közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként 15 forint értékben

a) az utazási bérlettel, az utazási jeggyel történő, az említett kormányrendelet által előírt elszámolás ellenében, legfeljebb a bérlet, a jegy árát meg nem haladó értékben (ideértve azt az esetet is, ha a juttatás a munkáltató nevére szóló számla ellenében történő térítés formájában valósul meg), vagy

b) költségtérítés címén (ideértve különösen a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését is)

  1. ba) a munkában töltött napokra a munkahely és a lakó- vagy tartózkodási hely között és/vagy
  2. bb) hazautazásra a munkahely és a lakóhely között

közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként 15 forint értékben kap a magánszemély.

(3) A (2) bekezdés b) pontjában meghatározott összeget meghaladó költségtérítés – ha a törvény másként nem rendelkezik – a magánszemély (1) bekezdés szerinti jövedelme.

(4) A magánszemély a munkahelye és a lakóhelye közötti útvonalra gépjárművel történő munkába járás címén költséget nem számolhat el.

Mint látható, adózási szempontból a munkába járással összefüggő költségek megtérítésére a törvény nem gépkocsi-költségtérítésről, hanem az említett kormányrendelet szerinti utazásiköltség-térítésről rendelkezik.

A hivatkozott szabályozás nem tartalmaz olyan feltételt, amely a 15 Ft/km térítés fizetését személygépkocsi használatához, forgalmi engedélyhez, jogosítványhoz kötné. Ezért a 15 Ft/km költségtérítést olyan munkavállalónak is lehet fizetni, aki a munkahelyére nem saját gépjárművel jár be (például kerékpárral jár, vagy csatlakozik a munkatársához, ismerőséhez, aki akár szívességből, akár az üzemanyagköltség megosztásával elviszi őt), feltéve, hogy esetében is teljesülnek a munkába járásra vonatkozó rendeletben meghatározott egyéb feltételek.

Ez azt jelenti, hogy ha a házaspár mindkét tagja esetében fennállnak a feltételek, mindegyiküknek fizethető a munkába járási költségtérítés.

Forrás: Adózóna

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!