Milyen bérpótlékok illetik meg az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozókat? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász válaszolt.

Szálláshely- és étteremüzemeltető egyszerűsített foglalkoztatás keretében is alkalmaz munkavállalókat. Rendeltetéséből adódóan hétvégén és ünnepnapokon is nyitva tart. Úgy tudjuk, ünnepnapra 100 százalékos bérpótlék jár az egyszerűsített foglalkoztatottaknak. Ezen kívül egyszerűsített megilleti-e őket műszakpótlék a 18 és 6 óra közötti időszakra, ha igen, akkor annak jogosultságát hogyan tudjuk megállapítani? – kérdezte olvasónk.

Arra figyelemmel, hogy az alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatás esetén a vasárnapi munkavégzés nem korlátozott, a munkavállalók nem jogosultak vasárnapi bérpótlékra. Kötelező azonban – ahogyan arra helyesen utalt – munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén 100 százalékos bérpótlékot fizetni (függetlenül attól, hogy rendeltetés folytán e napon is működő munkáltatóról vagy munkakörről van-e szó).

Ugyanígy jogosult műszakpótlékra is a feltételek teljesülése esetén az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló is. A munka törvénykönyve (Mt.) 141. paragrafusa kimondja, hogy ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, a tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén harminc százalék bérpótlék (műszakpótlék) jár. A változást rendszeresnek kell tekinteni, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.

Azaz a 30 százalékos mértékű műszakpótlékra való jogosultság időbeli feltétele a 18 és 06 óra közötti munkavégzés. A másik feltétel a rendszeresen változó munkaidőkezdet, ami azt jelenti, hogy havi szinten a beosztott munkaidő kezdetének időpontja legalább a munkanapok egyharmada esetében eltér, és a legkorábbi, illetve a legkésőbbi munkakezdési időpontok között legalább 4 óra eltérés van.

Bővebb magyarázatot az egyharmados eltérés értelmezése igényel: ehhez meg kell nézni, mely munkaidőkezdési időpontban dolgozott a legtöbbet a munkavállaló, és ahhoz kell viszonyítani a fennmaradó napokat. Ha azok meghaladják az egyharmad részt, abban az esetben jár műszakpótlék.

Forrás: adozona.hu


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ