Főállású munkaviszony mellett lehet-e valaki tanácsadó csak egy cégnél – nem főállású – katás vállalkozás keretében anélkül, hogy a jogviszonyt a NAV munkaviszonnyá minősítené? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szakértőnk, Kocsis Zoltán közgazdász válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Ha valaki rendelkezik egy főállással és emellett szeretne például tanácsadói feladatot ellátni csak egy cégnél, amely évente több mint 1 millió forintot fizetne neki, akkor ezt nem főállású katás vállalkozás keretében lehetne-e csinálni anélkül, hogy a NAV rejtett munkaviszonyt tételezne fel, hiszen egy munkaviszony máshol már fennáll, ahol fizetik a járulékokat?"

Természetesen van rá lehetőség.

Önmagában az, hogy van egy főállású munkaviszonyunk, nem jelenti azt, hogy ne lehetne másik munkaviszonyunk, tehát ezzel kevés alátámasztani a katás szerződésünket.

Az 1 millió forintos határ átlépése nem gond. Ez két dolgot jelent alapvetően:

1. a NAV tudomására jut a jogviszony, illetve

2. a NAV vélelmezi a munkaviszonyt és nekünk kell bizonyítani, hogy nem az. Ezzel kapcsolatosan legalább 2 pontot kell tudni igazolni az alábbi listából:

a) a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;

b) a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 13. §-a szerinti adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte;

c) a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;

d) a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;

e) a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;

f) a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg;

g) a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében a 2. § 8. pont a) vagy g) alpont szerint nem minősül főállású kisadózónak feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt a 2. § 8. pont a) vagy g) alpontban említett jogviszonyok egyikében sem (Katv. 14. §).

Azonban akár ettől függetlenül is átminősíthet a NAV, tehát nagyon fontos a jogviszony megfelelő (megbízási/vállalkozási) szerződéssel történő dokumentálása, illetve a teljesítési folyamat lepapírozása is.

Mind a dokumentálásnál, mind a szerződésnél figyelembe kell venni, hogy a megbízási/vállalkozási jogviszony egy mellérendeltségi jogviszony, tehát a megrendelő nem adhat utasítást a munkavégzés idejére, módjára, mikéntjére. Érdemes a teljesítés jellegétől függően a szerződésen túl az ajánlatot, az árazást, a teljesítést, annak elfogadását is akár e-mail-, akár papíralapon dokumentálni.

E-mailes kommunikáció esetén javasolt a saját e-mail cím (nem a megbízóé!) használata.

Forrás: adozona.hu