Hogyan kell megállapítani a csed, gyed utáni szabadságot, ha az ikerszülés előtt az anyag már táppénzen volt? Olvasói kérdése dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt az adozona.hu oldalán.

Jól gondoljuk-e, hogy ikergyermek esetén sincs különbség a szabadság kiadásakor abban, hogy a csed teljes idejére és a gyed első 6 hónapjára jár a szabadság? Kérjük segítségüket a megadott adatok alapján a helyes szabadságmennyiség kiszámításában. A munkavállaló 1979. 06. 01-jén született és 2015. 09. 15-én ikergyermekei születtek. Érdeklődni szeretnénk, hogy ebben az esetben honnan indul a csed számítása, ha a munkavállaló 2015. 07. 22-étől 2015. 09. 14-éig táppénzen volt. Jól gondoljuk-e, hogy 2015. 07. 22-étől kell kiszámolni a 168 napot, és 2016. 01. 05-éig tart a csed ideje, és 2016. 01. 06-tól indul a gyed ideje. Jól gondoljuk-e, hogy a gyed első 6 hónapját a 183 nap alapján célszerű meghatározni?

Helyesen írta, valóban nincs különbség abban a tekintetben, hogy a kismama a szülési szabadság teljes tartamára és a fizetés nélküli szabadság első hat hónapja után jogosult szabadságra.

Ikergyermekek esetén egyébként a munkatörvénykönyve (Mt.) két ponton ad kedvezményt: a szoptató anya mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól a szoptatás első hat hónapjában naponta ikergyermekek esetén kétszer két órára, a kilencedik hónap végéig naponta két órára. A másik eset, hogy az apának gyermeke születése esetén, legkésőbb a születést követő második hónap végéig ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadságot biztosít.

Az anya egybefüggő 24 hét szülési szabadságra jogosult azzal, hogy ebből két hetet köteles igénybe venni. Ez tehát a 168 nap. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 40. § (1) bekezdés 1a) pontja szerint a szülő nő csecsemőgondozási díjra való jogosultsága legkésőbb a gyermek születésének napjával, koraszülött gyermekre tekintettel a szülési szabadság első napjával nyílik meg.

Az Mt. 127.§ (3) bekezdése szerint a szülési szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy legfeljebb négy hét a szülés várható időpontja elé essen. Ez azt jelenti, ha a gyermek 2015. 09. 15. napján született (pontosabban, ha ez volt kitűzve a szülés várható napjaként), abban az esetben a szülési szabadság legkorábbi kezdési időpontja 2015. 08. 18. napja lehet (plusz-mínusz néhány nap eltéréssel, hiszen várható napra hivatkozik a törvény). Ugyanakkor mivel az Mt.-ben szerepel az eltérő megállapodás lehetősége, akár július 22. napjától is kiadható volt a szülési szabadság, ha ebben állapodtak meg a munkavállalóval.

Azonban azt is tartalmazza a kérdés, hogy a kismama július 22. napjától táppénzen volt. Ebben az esetben pedig nem kaphatott egyidejűleg csedet is (akkori elnevezése szerint tgyást). A csecsemőgondozási díj pedig a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár. Tehát a 168 nap az az időtartam lesz, amikor csedet kapott a kismama, és az ezt követő naptól indul a fizetés nélküli szabadság.

Forrás: Adózóna