Egyszemélyes kft. természetes személy tagjának, ügyvezetőjének milyen járulékokat kell fizetnie különböző jogviszonyokban? – kérdezte az adozona.hu olvasója. Széles Imre társadalombiztosítási szakértők válaszolt.

Egyszemélyes kft. természetes személy tagjának, ügyvezetőjének milyen járulékokat kell fizetnie, ha az alapító okirat nem rendelkezik arról, hogy munkaviszonyban vagy személyes közreműködőként látja el az ügyvezetői feladatait, és nincs máshol heti 36 órát elérő jogviszonya? Kell-e külön megbízási szerződést készíteni az ügyvezetői tevékenységek ellátására, illetve van-e arra lehetőség, hogy díjazás nélkül végezze a teendőit, személyesen közreműködjön a társaságban? Dolgozhat-e ingyen a kft.-ben, és csak a garantált bérminimumra eső járulékokat fizeti meg, szja előleget – mivel nem vesz fel jövedelmet – nem fizet? Milyen bejelentési és járulékfizetési kötelezettség terheli a kft.-t? – sorolta kérdéseit olvasónk.

A személyes közreműködés tekintetében az említett tag teljesen szabadon dönt: megteheti, hogy egyáltalán nem működik közre a társaságban, dolgozhat munkaviszonyban, megbízásos jogviszonyban, vagy társas vállalkozóként. Az ügyvezetés vonatkozásában már kevésbé megengedő a jogszabály: ezt a tevékenységet vagy munkaviszonyban láthatja el vagy pedig megbízásos jogviszonyban. Utóbbi esetben azonban társas vállalkozónak minősül, kivéve azt a helyzetet, ha személyes közreműködésére tekintettel már eleve társas vállalkozónak tekintendő.

Mindezek alapján a több verzió közül az egyik legcélszerűbb, ha ugyanazon munkaviszony keretében látja el az ügyvezetést, illetve a személyes közreműködést. Ebben az esetben a T1041-es nyomtatványon munkaviszonyban álló dolgozóként kell őt bejelenteni, és a tényleges munkabére után (ami legalább a minimálbér/garantált bérminimum vagy részmunkaidő esetén ennek arányos része) tb-kötelezettségként 22 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho), 10 százalékos nyugdíjjárulékot, valamint 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot kell megfizetni.

A másik megoldás, hogy a tag társas vállalkozóként működik közre a társaságban, és nulla forintos megbízási díjért, megbízás alapján ügyvezető. (Erre vonatkozóan elegendő egy taggyűlési határozat is.) Ebben az esetben társas vállalkozóként kell biztosítottként bejelenteni, és havi minimális szocho- és járulékfizetési kötelezettség áll fenn utána, ugyanakkor szja-köteles jövedelmet (megbízási díjat, illetve tagi jövedelmet) nem kell fizetni neki.  

Forrás: adozona.hu