Kell-e szakképesítéssel rendelkeznie a kávéház dolgozójának, vagy elég, ha a tulajdonosnak kereskedelmi végzettsége van? – kérdezte az adozona.hu olvasója.  Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: „Nemrég alakult egy fitness stúdió és kávéház. A kávéházi részhez kell-e szakképzettséggel rendelkező munkavállalót felvenni, ha az ügyvezetőnek/tulajdonosnak kereskedelmi végzettsége van, vagy elláthatja a kiszolgálást más nem szakirányú végzettséggel rendelkező dolgozó? (TEÁOR kód: 5630, 5629, 5610, 4729, 4724, 4711.)”.

Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) Korm. rendelet mellékletének 3. pontja vonatkozik a kiskereskedelemre és vendéglátásra.

Ennek a 17. pontja szerint a meleg és hideg ételek, italok készítése esetén (kivétel: külön jogszabályban meghatározott büfétermékek elkészítése) az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy szakképesítéssel rendelkező, azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek.

A szükséges szakképesítések: szakács, vendéglátás-szervező, vendéglős vagy cukrász.

A 18. pont alapján a meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása (kivétel: külön jogszabályban meghatározott büfétermékek forgalmazása) esetén az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy szakképesítéssel rendelkező, azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek.

A szükséges szakképesítések: vendéglátás-szervező, vendéglős, vendéglátó eladó vagy pincér.

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontja szerint büfétermékek:

a forgalmazás helyén előállítot

– grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal,

– lángos-, palacsintafélék,

– meleg és hideg szendvicsfélék, valamint

– az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok.

A megadott TEÁOR számok alapján nem lehet egyértelműen eldönteni, így azt kellene megvizsgálni, hogy a kávéházban büfétermék kerül-e készítésre, illetve felszolgálásra.

Ha igen, akkor nincs szükség szakképesítéssel rendelkező munkavállalóra. Amennyiben nem és a fenti 17., illetve 18. pont szerinti esetekről van szó, akkor szakképzett munkavállalót kell alkalmazni.

Forrás: adozoa.hu