Egy kft.-nél munkaügyi ellenőrök azt állapították meg, hogy nem fizetett a cég műszakpótlékot a dolgozóknak. Élelmiszerboltról van szó, ahol az egyik alkalmazott 06.00-13.30-ig, a másik 12.30-19.00 óráig dolgozik. Minden héten váltják egymást, havi bruttó 161 ezer forinttal vannak bejelentve. Ha kell műszakpótlékot fizetni, azt 18-19 óráig, azaz csak napi egy órára, 30 százalékot? – kérdezte az adozona.hu olvasója. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértő válaszolt.

A műszakpótlékra vonatkozó rendelkezéseket az Mt. 141. paragrafusa tartalmazza. Ennek értelmében a munkavállalónak, ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, a 18 és 06 óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén 30 százalékos bérpótlék (műszakpótlék) jár.

A változást rendszeresnek kell tekinteni, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább 4 óra eltérés van.

A kérdés szerinti esetben mindkét feltétel teljesül (6 és 12.30 óra között 6,5 óra eltérés van, és a heti váltásra figyelemmel az egyharmados szabály feltétele is teljesül), így valóban jogosultak műszakpótlékra a munkavállalók – szögezte le szakértőnk.

Valóban egy órára jár a 30 százalékos műszakpótlék, arra a napra, amikor munkát végeztek a dolgozók.

Az éjszakai pótléknál van csak olyan előírás, miszerint a pótlékra jogosító időtartamban a munkavégzés meg kell, hogy haladja az egy órát, műszakpótlék esetén nincs ilyen rendelkezés – jegyezte meg Hajdu-Dudás Mária.

Forrás: adozona.hu