Megbízási jogviszonyból származó díj közterheiről feltett olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt az adozona.hu oldalán.

A kérdés részletesen így szólt: Ügyfelem megbízási jogviszonyban kíván foglalkoztatni egy szakértőt előadások megtartására. A megbízási díj a minimálbér 30 százalékát meg fogja haladni, tehát biztosítási jogviszony keletkezik, Kérdéseim: 1. Ha a szakértő 40 százalékos költségelszámolásról nyilatkozik, akkor a megbízási díj kifizetendő összege, azaz a 60 százaléka után kell megfizetni a cégnek a 22 százalékos szochót, valamint a munkaadói járulékot, s ez a kifizetendő összeg képezi-e az szja és az egyéni járulékok (10+7 százalék) levonásának az alapját? 2. Ha a megbízott a 10 százalékos bizonylat nélküli költségelszámolást választja, akkor a cég adhat-e részére költségtérítést (kiküldetési rendelvénnyel vagy munkába járás címén)?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a megbízási jogviszony önálló tevékenységnek minősül, ezért el lehet számolni a tevékenységgel kapcsolatban felmerült költségeket:

1.  költséghányad alkalmazásával (ilyenkor a bevétel 10 százaléka lesz a költség),

2.  tételes költségelszámolással, amely során a felmerült költségeket számlával kell igazolni, maximum a bevétel 50 százalékáig.

A bevétel költségekkel csökkentett része a jövedelem, ami után meg kell fizetni az adót és járulékokat. Vagyis a járulékokat is csak a csökkentett összeg után kell megfizetni.

A megbízási díj után fizetendő adók és járulékok szempontjából meg kell vizsgálni azt, hogy a kifizetett jövedelem alapján a megbízott biztosítottá válik-e vagy sem.

Ha biztosítottá válik:

♦ a megbízott terhei: 15 százalék személyi jövedelemadó, 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék, 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulék (kivéve: öregségi nyugdíj folyósítása mellett vállalt megbízás), 10 százalék nyugdíjbiztosítási járulék.
♦ a megbízó terhei: 22 százalék szociális hozzájárulási adó, 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás

Ha nem válik biztosítottá:

♦ a megbízott terhei: 15 százalék személyi jövedelemadó,
♦ a megbízó terhei: 22 százalék szociális hozzájárulási adó, 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás.

Kiküldetési rendelvénnyel nemcsak munkavállaló küldhető ki, hanem a megbízott is. A munkába járás megbízottnál nem jön szóba.

Forrás: adozona.hu