Egyéni vállalkozó gyed, illetve gyes mellett szeretné folytatni a vállalkozási tevékenységét. Egyéni vállalkozókénti tevékenysége után milyen járulék- és adófizetési kötelezettsége keletkezik a gyed, illetve gyes mellett? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

A gyermekgondozási díjban részesülő személy dolgozhat egyéni vállalkozóként – szögezte le szakértőnk. A gyermekgondozási díj folyósítása alatt a vállalkozó a 15 százalék személyijövedelemadó-előlegen kívül fizeti a tb-közterheket a vállalkozásában szerzett jövedelméből, kivétből az alábbiak szerint:

– 10 százalék nyugdíjjárulék,

– 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulék,

– 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék,

– 1,5 százalék munkaerő-piaci járulék.

Azaz a gyermekgondozási díj folyósítása alatt a vállalkozónak nem kell megfizetnie az úgynevezett minimális alapok utáni járulékokat. Ha a vállalkozó „jövedelmet” vesz fel, akkor fizetnie kell a személyijövedelemadó-előlegen túl a járulékokat, azonban ha nincs havi jövedelme (kivétje), akkor nem áll fenn járulékfizetési kötelezettség.

Hasonlóan alakul a vállalkozás által fizetendő közteher is. Az egyéni vállalkozás a vállalkozó jövedelme (kivétje) után megfizeti a 22 százalék szociális hozzájárulási adót. Azaz ez esetben sem kell megfizetni a minimális alapok után a közterheket.

A gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) folyósítása alatt dolgozó egyéni vállalkozó a járulékfizetési alsó határ után köteles nyugdíjjárulékot, valamint egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot fizetni arra az időtartamra is, amíg gyermekgondozást segítő ellátás folyósításának tartama alatt személyesen folytatja a tevékenységét. Azaz a 15 százalékos személyijövedelemadó-előlegen túl a vállalkozó és a vállalkozás köteles a járulékokat és a vállalkozás a szociális hozzájárulási adót az alábbiak szerint megfizetni: 

– 10 százalék nyugdíjjárulékot, havonta legalább a minimálbér,

– 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot havonta legalább a minimálbér másfélszerese, míg

– a 22 százalékos szociális hozzájárulási adót legalább a minimálbér 112,5 százaléka után.

A minimálbér 2017-ben havi bruttó 127 500 forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig havi bruttó 161 000 forint a garantált bérminimum.

Forrás: adozona.hu