Keddtől egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetésére kötelezettek azok a tanulók, akiknek idén március 31-én járt le a diákigazolványuk, de még nem sikerült elhelyezkedniük, és így nem biztosítottak. A mai napon jár le ugyanis a 45 napos türelmi határidő – írja az adozona.hu.

Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság lejártát (május 15-ét) követő 15 napon belül be kell jelentkezniük az érintetteknek a NAV-hoz, a 17T1011 jelű adat- és változás-bejelentő lapon. A nyomtatvány a www.nav.gov.hu honlapról letölthető és benyújtható ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy nyomtatva postán, illetve személyesen az ügyfélszolgálaton.

Az idei évben havonta 7110 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhó utáni hónap 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni a NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számlájára, amelynek száma: 10032000-06056229. Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet fel kell tüntetni.  

Lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett – hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával – más személy vagy szervezet fizesse meg. A járulékfizetéssel és a nyomtatvány kitöltésével kapcsolatban a 06-40/42-42-42-es telefonszámon lehet érdeklődni, illetve a NAV honlapján további hasznos információk találhatók a 17T1011-es adatlap kitöltési útmutatójában.

Forrás: adozona.hu