Órabéres dolgozó esetében hogyan kell meghatározni a végkielégítés havi távolléti díját? Átlagos havi 20 napi távolléti díj jár ilyen esetben? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt - az adozona.hu oldalán.

A feltett kérdésben a munka törvénykönyve (Mt.) 148. § (1) bekezdése az irányadó, mely szerint a távolléti díjat

a) az esedékessége időpontjában érvényes alapbér (136. §), pótlékátalány (145. §),

b) az esedékesség időpontját megelőző utolsó hat hónapra (irányadó időszak) kifizetett

ba) teljesítménybér (150. §),

bb) bérpótlék (151. §)

figyelembevételével kell megállapítani.

Az esedékesség időpontja a végkielégítés tekintetében (feltételezem, hogy a kérdés szerinti esetben felmondásról van szó) a munkáltatói felmondás közlésének az időpontja.

- A vasárnapi pótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a vasárnapok egyharmadában beosztás szerinti munkaidejében munkát végzett.

- A műszakpótlékot és az éjszakai bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a beosztás szerinti munkaideje harminc százalékának megfelelő tartamban műszak- vagy éjszakai bérpótlékra jogosító időszakban végzett munkát.

- Az ügyelet és a készenlét tartamára kifizetett bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkáltató a munkavállaló számára az irányadó időszakban átlagosan legalább havi 96 óra tartamú ügyeletet vagy készenlétet rendelt el.

Ha a bérpótlékok beszámításához szükséges feltételek nem teljesülnek, abban az esetben csak az alapbérrel kell számolni akként, hogy a 136. § (3) bekezdésének megfelelő alkalmazásával a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára eső összegét szorozni kell az adott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órák számával. Azaz nem egy átlaggal kell számolni.

Abban az esetben, ha a bérpótlékokat is be kell számítani, mert teljesülnek a fenti feltételek: a bérpótlékot az egy órára járó távolléti díj kiszámításánál úgy kell figyelembe venni, hogy az irányadó időszakra kifizetett bérpótlék összegét osztani kell az irányadó időszakban, a beosztás szerinti munkaidőben teljesített órák számával (osztószám). Azaz a távolléti díj számításánál figyelembe veendő bérpótlékot az egy órára járó távolléti díj kiszámításánál úgy kell figyelembe venni, hogy a távolléti díj esedékessége előtti 6 hónapra kifizetett bérpótlék összegét osztani kell az ebben az időszakban beosztás szerinti munkaidőben teljesített órák számával.

Forrás: adozona.hu