Szeptember elseje óta él az a rendelet, aminek értelmében a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. Ez a szakma 90 százalékának betarthatatlan a Telex elemzése szerint.

A korábbi szabályok szerint elegendő volt, ha minden konyhai vagy cukrászati műszakban volt jelen egy szakképzett személy, a többiek dolgozhattak képesítés nélkül is, ezt viszont az új rendelet felülírta: eszerint szakképesítés kellene például a sültkrumpli-sütéshez, vagy a fagyifőzéshez, húspanírozáshoz. A kiszolgáláshoz továbbra sem kell szakképzettség, de felügyelet igen.

A szakmabeliek elfogadhatatlannak, illetve irreálisnak tartják az új szabályozást. Szerintük nem is igazán teljesíthető, olyan mértékű a munkaerőhiány az ágazatban. A Telexnek nyilatkozó szakértő azt mondta, hogy egy ilyen szabályozás még a koronavírus előtti időkben is merész lépés lett volna. Szerinte ez nem csak a gyorséttermek számára kivitelezhetetlen, hanem a nagyobbaknak is. A vendéglátósok eddig hiába fordultak az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, nem kaptak választ felmerülő kérdéseikre.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!