Két és fél hónapja érhető el az új szövetkezeti forma, eddig négy ilyen szerepel a cégjegyzékben – olvasható a HVG-ben.

A diák- és nyugdíjas-szövetkezetek mellett már megalakulhatnak a kisgyerekkel otthon levők szövetkezetei is – írja a Pénzcentrum. A lap szerint jelenleg négy Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete szerepel a cégjegyzékben, irodáik Budapesten és a Dunántúl nagyobb városaiban megtalálhatóak.

Néhányan ugyan már dolgoznak az új szövetkezetek tagjaiként, de előzetes felmérésük alapján sokkal nagyobb igény lenne erre a kisgyerekes szülők körében

– mondta a Pénzcentrumnak Csomai Eszter, a Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezetének az elnöke. Csomai szerint ez a szövetkezeti forma még nagyon új a piacon, alig két és fél hónapja érhető el, így sokan még nem is hallottak a kedvező lehetőségről.

Novák Katalin már 2018-ban beszélt egy interjúban a „kismama-szövetkezetek” keretrendszerének megteremtéséről – idézi fel a lap. Novák a diák- és a nyugdíjas-szövetkezetekkel állította párhuzamba a kezdeményezést: azért ez a három csoport, mert ők mind speciális élethelyzetben vannak, nem tudnak teljes mértékben elköteleződni egy munkahely mellett heti 40 órában, a részmunkaidős állások pedig Magyarországon még közel sincsenek a kívánt mértékben elterjedve, így esélyük sem lenne a nyílt munkaerőpiacon. A szövetkezeti forma ezzel szemben sokkal rugalmasabb feltételeket biztosít.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!