Pincérből, pultosból, szakácsból is hiány van, gondban vannak a vendéglátóhelyek.

Egyszerűen lehetetlen gyakorlott munkaerőt találni Szombathelyen

- mondja egy vendéglátós vállalkozó, aki több étteremben is érdekelt. Kérdésünkre hozzáteszi, nem csak felszolgálóból, hanem szakácsból is hiány van.

A vállalkozó szerint a járvány okozta lezárások a fő okai annak, hogy eltűntek a vendéglátós szakemberek. Nem mindenki tudta akkor is fizetni az alkalmazottak bérét, amikor az éttermeknek zárva kellett maradniuk, és az elviteles, házhoz szállításos módszerhez sem tudott mindenki alkalmazkodni.

A probléma nem csak Szombathelyen, az egész országban jelentkezik. A kényszerű zárvatartás, illetve kisebb kapacitású működés időszakát sokan próbálták meg úgy átvészelni, hogy nem küldtek el alkalmazottakat, helyette bért és munkaidőt csökkentettek. De sokan kerültek az utcára a vendéglátásból is, és sokan voltak, akik a bizonytalanság miatt pályát módosítottak. A vendéglátóipart elhagyók közül sokan az építőiparban, áru- és személyszállításban, kiskereskedelemben, tehát a járvány alatt hasító ágazatokban helyezkedtek el.

A g7.hu gazdasági portál elemzése szerint a vendéglátóhelyek forgalma tavaly tavasszal a töredékére esett vissza, egy idei tavaszi fellendülés után 2021 tavaszán még mindig csak az eredeti forgalom 50-60 százaléka jelentkezett.

Amikor a nyár elején feloldották a korlátozásokat a vendéglátásban, a vállalkozók nem várt munkaerőhiánnyal találták szembe magukat.

A g7-hu-nak egy étteremtulajdonos azt mondta, "sokan rájöttek, hogy ha elmennek egy másik iparágba, akkor talán kicsit kevesebbet keresnek, de szabad a hétvégéjük, a családdal lehetnek. A vendéglátásban nem ritka 12 óra helyett 8 órás a munkanap, és rendesen el tudnak menni szabadságra. Emellett pedig van az a nagy csalódottság, amit az elmúlt évben sokan átéltek, hogy kedden azt mondja a munkáltató, hogy szerdán nincs munkád.”

Egy másik vállalkozó arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkavállalók mérlegeknek, és ma már inkább keresnek pár tízezer forinttal kevesebbet, ha szabad a hétvégéjük, tervezhető és nyolcórás a munkaidő.

Másik szombathelyi vendéglátós segítőnk szerint képzettséggel és gyakorlattal nem rendelkező munkaerőt lehet találni, ők viszont gyorsan kikopnak, és jó részük nem is felel meg a feladatnak.

A korlátozások idején sokan jöttek haza Nyugatról, de ők inkább kivártak, nem vállaltak munkát itthon, és az elő adandó alkalommal indultak vissza.

Magasabb bér kellene, de ahhoz árakat kell emelni

A vendéglátósok szerint egyetlen módszer van arra, hogy minőségi munkavállalókat tudjanak foglalkoztatni, emelni kell a béreket. Ez viszont őrült spirált indíthat el, a magasabb béreket csak áremelésekkel lehet kigazdálkodni, az viszont a forgalom csökkenését hozhatja, amit a kevésbé tőkeerős vállalkozások nem fognak túlélni.

Sokan a szektor fehéredését, a fekete munka és a szebbe fizetés eltűnését várják, és azt, hogy ettől lesz ismét vonzó a vendéglátás a munkavállalóknak. A vendéglátósok szerint viszont a magasabb bérel iránti igény inkább a szürkezónába tereli a munkavállalókat. Az államban sem bíznak eléggé, így a szektor kifehéredésére még nem lehet számítani.

A bizonytalanságnak sincs még vége, tartanak a járvány negyedik vagy ki tudja hányadik hullámától, és az azt követő korlátozásoktól. A vállalkozósok addig is keresik a megfelelő munkaerőt, nem túl sok eredménnyel.

 

Forrás: nyugat.hu