A vidéki vendéglátósok is egyre nagyobb bajban vannak a munkaerőhiány miatt. Már nem csak a szakácsok hiányoznak, hanem az összes területre keresnek dolgozókat. A tulajdonosok szerint a szektorban a járvány miatt akkora a bizonytalanság, hogy az alkalmazottak inkább olyan helyet keresnek, amelyet nem fenyeget bezárás, ha berobban a negyedik hullám – mondta az ATV Híradójának egy vendéglátós.

Nagyon komoly problémákat jelent a munkaerő felvétele, kimondható ez Zalakaros egész turizmusára, vendéglátására

– jelentette ki Czimondor Nándor, a város alpolgármestere.

Szerinte azok, akik valamilyen komoly tulajdonosi ráfordításnak köszönhetően éves állásokat tudnak biztosítani a dolgozóknak, átvészelték a zárást. Mostanra viszont olyan helyzet alakult ki, hogy több étterem, vendéglő is kénytelen vagy egy-egy napra bezárni, vagy rövidíteni a nyitvatartást, mert nem találnak dolgozót.

Rigó László üzletvezető elmondta: ahogyan más vendéglátóegységek, úgy ők is óriási problémákkal küszködnek. Hozzátette, hogy nehéz kiküszöbölni a hiányt, mert jelentkező alig van.

Vagy inkább nincsen

– állítja.

Czimondor úgy gondolja, egy kicsit enyhíthet a nyitva tartó üzletek helyzetén, hogy véget ért a főszezon.

Rövid távon pozitív irányba fog ez változni, remélem

– közölte.

Egy hajdúszoboszlói szállodának és étteremnek a tulajdonosa, Bereczki Zsolt azt mondta, hogy a nyitás után komoly létszámhiány alakult ki, az ő dolgozóikat is megpróbálták más cégek elcsábítani.

 

Nagyon nehéz pótolni a szakmából kikerült dolgozókat. Olyan szinten nehéz, hogy hiába van álláshirdetés feladva, nincs jelentkező

– fejtette ki.

Teleky Zoltán séf és tulajdonos egy étteremben. Ő egyre reménytelenebbnek látja a jövőt.

Kilátástalan a helyzet, hogy mi lesz itt a negyedik hullám kapcsán, hogy mikor leszünk teljes biztonságban. Ugyanis egyre drágábbak az alapanyagok, egyre drágább a munkaerő. Hogy tudjuk majd finanszírozni a jövőben a minőségi munkaerőt, de ehhez egy nagyon nagy segítség kellene a kormánytól

– magyarázta.

A vendéglátósok azt mondják, a dolgozóik közül sokan váltottak és olyan cégeknél helyezkedtek el, melyeket nem fenyeget a bezárás, ha újra terjedni kezd a vírus.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!