Szeptembertől lép életbe az a kormányrendelet, amely szabályozott keretek között megkönnyíti a nem szomszédos, az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országokból érkező munkavállalók alkalmazását Magyarországon. Az intézkedés célja, hogy enyhítsen a járvány után erőteljesen beinduló magyar gazdaságban tapasztalható, az előrejelzések szerint több ágazatban súlyosbodó munkaerőhiányon – írja a napi.hu.

Az építőipar modernizációjában egyre nélkülözhetetlenebbé váló digitális megoldások egyebek között a folyamatos és zökkenőmentes, mindenki számára könnyen követhető információáramlás biztosításával teszik átláthatóvá, rugalmassá a tervezési, kivitelezési, épületfenntartási folyamatokat, megteremtve a hatékonyságot szolgáló közös nyelvet a résztvevők között. Ma már számos olyan szoftver áll a felhasználók rendelkezésére, amely a nyelvi szakadékokat is áthidalja, így nem gond, ha nemzetközi csapat dolgozik egy adott projekten.

A világ számos országában sikerrel alkalmazott PlanRadar építőipari és épületüzemeltetési applikáció előnyei közé tartozik, hogy összesen 18 nyelvre fordítottuk le és érhető el hozzá támogatás, ezért a felhasználók döntő többsége az anyanyelvén is használni tudja az appot. Az eszközigénye minimális. A használatához egy okostelefon vagy egy tablet is elegendő, a betanulási idő pedig nem több 15 percnél

– mondja Simon Szilárd, az építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó bécsi központú cég magyarországi részlegének vezetője.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb összefoglalója szerint idén júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves hazai foglalkoztatottak átlagos havi létszáma Magyarországon. Ehhez képest a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai alapján 2018-ban 37 920 egyéni munkavállalási engedélyt adtak ki hazánkban, és további 31 812 külföldi munkavállalót jelentettek be a munkáltatók. 2019-ben csökkenést mértek az előző évhez képest. Az akkori összesítés szerint 14 234 egyéni munkavállalási engedélyt adtak ki, és 41 335 volt a munkáltatók által bejelentettek száma.

Zömében viszonylag fiatal, jellemzően képzetlen munkások érkeztek, akik nagy arányban helyezkedtek el a feldolgozóiparban, az építőiparban. 2020-ban már erőteljesen érződött a koronavírus-járvány hatása: 15 233 egyéni munkavállalási engedélyt adtak ki, és 21 195 személyt jelentettek be a munkáltatók. A legtöbb munkavállaló Ukrajnából érkezett, a legnagyobb arányú növekedést a dél-koreaiaknál jegyezték föl az elmúlt években. A statisztika ugyan erre nem tér ki, de nagy a valószínűsége, hogy az építőiparban foglalkoztatott vendégmunkások többségének van okostelefonja vagy tabletje, valamint 15 perce arra, hogy legalább a munkahelyén ne legyenek nyelvi gondjai.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!