Tavaly a fiatal magyar férfiaknak a 10,1 százaléka nem dolgozott, illetve képzésen és oktatáson se vett részt. A nőknél ez a szám majdnem háromszor ekkora volt.

A munka világában hiába javul folyamatosan a helyzet még mindig messze vagyunk a teljes nemek közötti esélyegyenlőségtől. Ahogy a KSH egyik korábbi kutatása fogalmaz:

A nők továbbra is kisebb arányban aktívak, túlreprezentáltak a részmunkaidős és időszakos foglalkoztatásban, az alacsony bérű szektorokban és foglalkozásokban, kisebb valószínűséggel önfoglalkoztatók, és nagyobb valószínűséggel dolgoznak alkalmazottként, kisebb arányban vezetnek vállalkozásokat, vagy dolgoznak vezető pozícióban, és továbbra is fennmaradtak a női–férfi kereseti különbségek.

Mindez nem csak itthon probléma, hanem egész Európában.

Riasztó adatok

Az Eurostat friss kutatása utánajárt, hogy tavaly a járvány évében miként alakult a fiatal felnőttek foglalkoztatottsága. Egész pontosan a 20 és a 34 év közöttiek helyzetét vizsgálták meg. Mivel a járvány egész ágazatokat döngölt a földbe, aligha lehet meglepő, hogy a munkanélküliség mindenütt nőtt.

Az is kiderült, hogy kivétel nélkül az összes uniós országban a férfiaknak magasabb volt a foglalkoztatottsága mint a nőké. A különbség meglepően nagy. A vizsgált korosztályban a férfiak 13,8 százalékáról lehetett elmondani, hogy nem vettek részt oktatásban vagy képzésben és nem is dolgoztak.

A nőknél ez a mutató 21,5 százalékon állt.

Voltak államok, ahol a különbség a két nem között alig egy-két százalék körül mozgott: ide tartozik Portugália, Luxemburg, Svédország és Litvánia is.

Sajnos hazánk azonban nem szerepelt ilyen jól.

Magyarországon a fiatal férfiaknak a 10,1 százaléka esett ki a munka világából és az oktatásból is, míg a nőknél ez az arány majdnem háromszoros volt: összesen 29,2 százalék.

Ennél már csak Csehországban volt nagyobb a szakadék a két nem között: náluk 5,6 és 29,8 volt a két említett arányszám.

A V4 országokban a nők munkapiaci helyzete egyébként roppant hasonló.

A bérszakadék szerencsére szinte mindenhol szűkül. Viszont vannak tényezők, amelyek miatt a foglalkoztatottság terén a férfiak és a nők közötti különbségek nehezen változnak.

Az egyik ok, hogy a szülői szabadságot szinte mindig a nők veszik igénybe. Ráadásul hiába dolgozna a szebbik nem jó része szívesen részmunkaidőben, nálunk erre nincs annyi lehetőség, mint mondjuk az északi országokban.

Az se segít, hogy a cégeknél sok nő beleütközik az üvegplafon jelenségbe, vagyis megrekednek a középvezetői szinten és a nemük miatt nem tudnak előrelépni.

Már pedig abban, hogy egy nő szülés után visszaakar-e térni a munka világába, a felmérések szerint sok múlik a munkáltató hozzáállásán és nyitottságán is.

A 20-34 év közöttiek közt, akik nem dolgoznak és oktatáson illetve képzésen se vesznek részt (%)

 

Férfiak

Nők

Különbség

Csehország

5,6

29,8

24,2

Magyarország

10,1

29,2

19,1

Szlovákia

11,8

30,2

18,4

Románia

11,7

29,2

17,5

Lengyelország

9,5

24,2

14,7

Szlovénia

8,6

14,0

5,4

Ausztria

10,6

13,5

2,9

Forrás: Növekedés