Nem csak a munkaszervezési szokások változnak nagyot, az irodabérlés árait is újra kell gondolnia sok cégnek – írja a HVG.

Azoknak, akik most távmunkában dolgoznak, a döntő többsége legalább néhány napon otthonról fog dolgozni a járvány után is – erre jutott a GKI Gazdaságkutató Zrt. egy ezerfős, reprezentatív mintán végzett felmérés alapján.

A szellemi munkát végzők 20 százaléka dolgozik jelenleg távmunkában, és ez az arány csak 16 százalékra fog csökkenni a járvány után. Az összes munkavállaló körében 16-ról 14 százalékra eshet az arány.

A legfontosabb az lehet az adatok közül, hogy a versenyszférában dolgozó beosztottak 37 százaléka van a munkaideje legalább egy részében most távmunkán, és ha minden korlátozásnak vége lesz, ez az arány is csak 30 százalékra csökkenhet. A GKI emiatt felveti:

hosszú távon nagy kérdés, hogy érdemes-e a most használt teljes irodaterületet kibérelniük, illetve fenntartaniuk a cégeknek, mert a terület nagyjából 15 százaléka kihasználatlan marad.

Ez nem azt jelenti, hogy mindenki csakis otthonról fog dolgozni, sokkal inkább azt, hogy váltakozni fog, az adott munkahelyen egy nap épp melyik dolgozók vannak bent az irodában. A többségnél ez nagyjából fele-fele arányt jelent az otthoni és az irodai munka között:

  • A távmunkások 30 százaléka azt mondta, hogy heti három munkanapot tölt bent a munkahelyén, kettőben otthonról dolgozik, 28 százalék pedig két nap megy be a munkahelyére, három napon otthon marad.
  • a már most is távmunkán lévők 25 százaléka úgy számol, hogy ez után egyáltalán nem jár be a munkahelyére, minden munkáját otthonról végzi,
  • 10 százalék azoknak az aránya, akik heti egy napon mennek be a munkahelyükre, 7 százalék pedig azoké, akik csak egy napot dolgoznak otthonról.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!